Glas Javnosti

EU NE MOŽE SAMA: Evropi je potrebna pomoć Amerike za REŠENJE DIJALOGA Beograda i Prištine

Politika
Autor: Glas javnosti

Predstavnik EU smatra da ona sama nije ni mogla da reši odnos Beograda i Prištine i da je sporazum u Vašingtonu vrsta pomoći američkih partnera u dijalogu dve strane.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhei rekao je da u dijalogu Beograda i Prištine ima napretka, ali da još mnogo toga treba da se uradi i da veruje da će posredništvom Miroslava Lajčaka doći do rezultata.

- Nikada nisam mislio da EU može sama da reši ovo pitanje, potrebni su nam američki partneri za svako resenje i ja pokušavam da izgradim sinergiju i vidim da se ona ovde pojavljuje - rekao je Varheji, sinoć novinarima, odgovarajući na pitanje kako kao predstavnik EU vidi sporazum postignut u Vašingtonu , ali i budućnost dijaloga.

Varheji je dodao da je vidljivo, kada se porede ključni elementi i sadržaj, mnogo poklapanja između ekonomskog plana EU i sporazuma iz Vašingtona.

Precizirao je da on nije taj ko vodi dijalog, ali da pruža podršku Lajčaku i Borelju i dodao da budući da ima privilegiju da se sretne će sa Vučićem i kosovskim premijerom Hotijem smatra da u dijalogu ima napretka.

(Gas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR