Glas Javnosti

Eskobar će izgubiti posao zbog haosa na Kosovu i Metohiji?

Politika
Autor: Glas javnosti

Posle haotičnih dešavanja na Kosovu i Metohiji, Gabrijel Eskobar, Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država mogao bi napustiti zapadni Balkan.

Gabrijel Eskobar možda više neće biti zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan zbog nedavnih dešavanja na severu Kosova i Metohije, piše "Albanijan post".

Karijerni diplomata koji je 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu posredovao u sporazumu o putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, nije predvideo eskalaciju situacije u tri opštine na severu KiM, kada su prištinske vlasti bez koordinacije sa Amerikancima nasilnim putem pokušale da postave albanske gradonačelnike izabrane na kontejner izborima koje su Srbi bojkotovali. To bi, piše "Albanijan post", moglo imati lične posledice po Eskobara.

Navodno, diplomatski izvori kažu da bi zbog eskalacije situacije i stagnacije procesa normalizacije, Eskobar mogao da ustupi mesto drugom diplomati.


Odlaskom Eskobara, ako do toga dođe kako kažu izvori "Albanijan posta", američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil imaće mnogo značajniju ulogu u procesu dijaloga i biće "glas američkog autoriteta" po pitanju dijaloga Beograda i Prištine i sprovođenja tačaka sporazuma.

Iako je Eskobar izjavio da će SAD priznati rezultate "kontejner izbora" na severu, Hil je u ime zvaničnog Vašingtona izjavio da ih SAD ne podržavaju jer Srbi nisu učestvovali u tom procesu, a glasanje je organizovano u posebno osetljivom trenutku za proces dijaloga.

Uz Hila, pominje se i ime Kristofera Robinsona, trenutno američkog ambasadora u Letoniji, koji je pre imenovanja na ovu funkciju obavljao funkciju zamenika pomoćnika sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove.

Tokom svoje 23 godine kao diplomata, Robinson je radio kao savetnik za politička pitanja u Ambasadi SAD u Rusiji, kao i zamenik direktora za ruska pitanja u Stejt departmentu.


Takođe je bio politički savetnik u Misiji SAD pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Austriji.

Ime Kristofera Landberga je takođe u igri. Landberg je trenutno vršilac dužnosti zamenika glavnog koordinatora za Biro za borbu protiv terorizma pri Stejt departmentu SAD.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR