Glas Javnosti
posta

Eparhija prekinula svaki kontakt sa prištinskim institucijama: Sprečavaju vernike da posećuju groblja!

Politika
Autor: Glas javnosti

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska saopštila je da je, usled sve češćeg sprečavanja vernika raseljenih sa Kosova da posećuju groblja ili učestvuju u crkvenim proslavama, prekinula kontakt sa prištinskim institucijama

U saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije navodi se da će se taj kontakt ponovo uspostaviti kada bude uspostavljeno i "puno poštovanje vladavine prava i sudskih odluka".

prišti

Eparhija je ocenila i da Priština sve češće pokazuje „otvorenu diskriminaciju na etničkoj i verskoj osnovi“, a da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) radi opstanka „urgentno potrebna zaštita od nezakonitog i diskriminatornog delovanja samih kosovskih institucija, što je neophodno razmotriti i u kontekstu dijaloga u Briselu“. Eparhiju posebno zabrinjava i izostanak javne reakcije međunarodnih predstavnika na „sve češće diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija prema SPC“, piše N1.

„Predstavnici zapadnih zemalja, koji su nas svojevremeno uveravali da su kosovski zakoni dovoljna garancija našeg opstanka i poštovanja naših prava, bi svakako trebalo da reaguju na ovakvo ponašanje, koje se iz dana u dan intenzivira. Poslednjom zabranom našim vernicima da posete svoje svetinje, prištinske vlasti nisu samo po ko zna koji put prekršile verska prava Srba i SPC, već i ponovo dokazale da im ni sopstveni zakoni i pravni poredak ne znače ništa, ako ih ti zakoni obavezuju na poštovanje prava SPC“, dodaje se u saopštenju.

U subotu ujutro su vernici poreklom iz sela Mušutišta kod Suve Reke, najpre pušteni da pređu administrativni prelaz Jarinje, ali ih je naknadno Kosovska policija "proterani".

Ta grupa vernika trebalo je da poseti nekoliko svetinja SPC na Kosovu i Metohiji i da danas učestvuje u liturgiji, koja je bila zakazana na ruševinama manastira Sv. Trojice kod Mušutišta, koji je porušen nakon završetka rata 1999. godine.

"Da stvar bude još gora, oni nisu jednostavno vraćeni sa administrativnog prelaza, kao što je bio slučaj sa nekim drugim pokloničkim grupama, već su proterani sa Kosova i Metohije, budući da su već legalno bili prešli administrativnu liniju i stigli do Kosovske Mitrovice. Pošto vernici nisu mogli da dođu na liturgiju, ona nije ni održana u manastiru Svete Trojice", navodi se u saopštenju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR