Glas Javnosti

Емитовањем седнице Главног одбора СНС-а Пинк прекршио закон емитујући седницу Главног одбора СНС

Politika
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 26.09.2018

Емитовањем седнице Главног одбора СНС-а у живом програму, телевизија Пинк је прекршила Закон о радиодифузији, члан 106, у којем је назначено да је забрањено рекламирање политичких организација ван предизборне кампање.

Медијски стручњаци са којима смо разговарали изричити су у ставу да је Пинк прекршио закон емитујући седницу једне политичке странке, јер то јесте маркетинг, као и да ово није први пут да ружичаста телевизија на овај начин крши закон. Међутим, Оливера Зекић, чланица Савета РЕМ-а, има другачије мишљење поручивши нам да се „мало саберемо“.

– Одакле вам идеја да је говор председника државе, коме Закон о председнику државе даје пуно право да буде и председник странке, рекламирање политичке организације?! Сад бисте да забраните новинарима да извештавају о активностима председника земље?! И ваше новине су писале о његовом говору, јел то значи да сматрате да сте тиме рекламирали странку коју предводи? Хајде се мало саберите, крајње је време – поручила нам је Оливера Зекић, након питања да ли ће РЕМ реаговати на то што је Пинк прекршио закон емитујући уживо седницу СНС-а.

Раде Вељановски, професор Факултета политичких наука, каже за Данас да би РЕМ морао да реагује на кршење закона.

– Није дозвољено емитовање седнице јер се то сматра политичком пропагандом, а она је забрањена сем у периодима пред изборе од момента када су избори оглашени. То се односи на све радио и телевизијске програме, а не само на оне са националном фреквенцијом – наглашава Вељановски.

Истог мишљења је Перица Гуњић, уредник Цензоловке.

– Наравно да би РЕМ требало да реагује и казни Пинк, али смо сведоци да је РЕМ посвећен одржању Пинкове империје масовног затупљивања и одбрани лика и дела Жељка Митровића више него ономе што би требало да буде његов посао – заштити јавног простора од канализације која се излива са Пинка. Уз то, овде се ради о владајућој партији коју такође не занима ништа друго осим очување власти, а не закони који регулишу рад медија, као и потпуна контрола свега што са највећим медијима има везе – истиче Гуњић за Данас. Он додаје да с обзиром на начин који раде, састав Савета РЕМ-а пре изгледа као Савет ПР службе напредњака

Грухоњић: РЕМ у дубоком сну

Динко Грухоњић, програмски уредник Независног друштва новинара Војводине, уопште изненађен ставом Оливере Зекић.

– РЕМ је, као што му и име каже, у дубокој фази сна, и не примећује ноћне море које се око њих дешавају – оцењује Грухоњић за Данас.

Глас јавности / ДАНАС / од 26.09.2018

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR