Glas Javnosti

EKSKLUZIVNO! AMBASADOR BELORUSIJE U BEOGRADU: Srbija, naš najveći prijatelj na Balkanu, uvela nam je sankcije, i još nas nije obavestila!

Politika
Autor: Glas javnosti

- Srbija, kao naš najveći prijatelj na Balkanu, zabranila je prelete beloruskim avionima i njihovo sletanje na srpske aerodrome. Nismo još dobili nikakvo obaveštenje zvaničnog Beograda. Pratimo situaciju i nadamo se da će se raščistiti sve oko zabrane i da ćemo nastaviti da normalno radimo – navodi njegova ekselencija.

 

Briljovu nije jasno zašto se Srbija odlučila na ovaj potez, mada možda iza svega stoje politički motivi ili čak pretnje Beogradu.

- Naši avioni od 21. juna ne koriste vazdušni prostor Srbije - dodaje ambasador.

Do sada se o srpskom uvođenju sankcija ćutalo, a danas je i zvanično objavljeno iz Brisela, Srbija se priključila najnovijim sankcijama EU protiv Belorusije. Kako se navodi u saopštenju, Savet EU odlučio je da “osnaži postojeće restriktivne mere, imajući u vidu situaciju u Belorusiji.

Nova pravila odnosiće se na zabranu preleta i sletanja svih beloruskih letelica na teritoriju država koje su podržale embargo, uključujući države kandidate za članstvo u Uniji – Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju, kao i zemlje koje su članice Evropske zone slobodne trgovine - Island, Lihtenštajn i Norvešku, te države koje pripadaju Evropskom ekonomskom prostoru, „a saglasne su sa ovom odlukom”.

Kako se naglašava, odluka o zabrani letova i preleta aviona neće se odnositi na slučajeve „prinudnog sletanja ili preleta“, niti na humanitarne letove, ali će u tim slučajevima biti potrebno da se o tome obaveste ostale države članice i Evropska komisija.

Podsetimo, EU je 4. juna zabranila svim beloruskim avioprevoznicima da prelaze preko vazdušnog prostora Unije i da sleću na aerodrome država članica.

Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija sledile su ovu odluku, navodi se u saopštenju Saveta Evropske unije od ponedeljka 21. juna.

- Zemlje kandidati (za članstvo u EU) Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija i članice Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju se ovoj Odluci Saveta“, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel - prenele su agencije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR