Glas Javnosti

Dželjal Svečlja: Tražićemo Radoičićevo izručenje ali i svih koji su učestvovali u pucnjavi

Politika
Autor: Glas javnosti

Takozvani "ministar unutrašnjih poslova" takozvanog "Kosova" Dželjal Svečlja izjavio je da će kosovski nadležni organi, preko međunarodnih partnera, tražiti izručenje iz Srbije „svih koji su učestvovali u planiranju i realizaciji akcije terorista“ u Banjskoj.

Odgovornost za organizaciju tog napada preuzeo je bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, ali Svečlja kaže da on nije delovao sam, već uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tvrdi i da je dosadašnja istraga pokazala da je u napadu na Banjsku učestvovalo „više od 80 terorista“, a sumnja da je u to bila umešana i Rusija.

Količina i vrste oružja koje je zaplenjeno u Banjskoj nemoguće je da prikupi pojedinac, čak i ako je izuzetno moćan kao Radoičić. Tu ima naoružanja koje je proizvedeno 2021. i 2022. godine, što pokazuje da to nisu ostaci rata iz devedesetih, već je to oružje koje je stiglo direktno iz magacina od armije, rekao je Svečlja.

On je istakao da će nadležni organi nastaviti da detaljno istražuju napad, da identifikuju sve koji su učestvovali u njemu, da istraže celu hijerarhiju Severne brigade i Civilne zaštite, koje je kosovska vlada već proglasila za terorističke organizacije, ali i da „dokumentuju direktne veze sa Vladom Srbije“.

Istovremeno ćemo, preko naših partnera, tražiti od Srbije da svi ranjenici koji su uspeli da pobegnu sa Kosova, kao i oni koji su pobegli nepovređeni, budu predati kosovskoj pravdi, jer samo na taj način možemo dovesti do normalizacije situacije na Kosovu, kazao je Svečlja.

Svečlja je rekao da ne veruje da su u toj grupi bili plaćenici, jer je to, kako tvrdi, „bio politički projekat Srbije i Rusije, koji koriste svoje strukture od poverenja“.

Svedoci smo da u Nišu postoji ruski humanitarni obaveštajni centar, za koji je opštepoznato da je obaveštajni, preko kojeg špijuniraju ceo region i u kom se takođe odvijaju razne vežbe, bilo za obaveštajne službe, bilo za terenske operacije, a verujemo da je i taj centar bio uključen u napad, naveo je Svečlja.


Glas javnosti/D01S/RSE

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR