Glas Javnosti

Država će odlučiti ko je predsednik Demokratske stranke!

Politika
Autor: Glas javnosti

Branislav Lečić izabran je u subotu za novog predsednika Demokratske stranke. Tek nakon odluke Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave znaće se da li su izbori regularni.

Lečić je bio jedini kandidat na izborima za predsednika DS koje je organizovala struja demokrata suprotstavljena Zoranu Lutovcu. I dok Lutovac tvrdi da izbora nije ni bilo i da je Lečić predsednik bivših, izbačenih članova DS, Lečić odgovara da više nema struja i podela.

- Jedino je ovde bivši predsednik Lutovac, nema nikakvog dela stranke, DS čine svi oni koji su uplatili članarinu, to je 4.500 ljudi, od toga glasalo je više od 72 odsto članova i izabrano je novo rukovodstvo, koje zastupa politiku koju sam predstavio "Tri tačke za Srbiju" - rekao je Lečić.

On je demantovao da stranka na čijem je čelu sarađuje sa vladajućom SNS. Prema njegovim rečima, u DS više nema podela.

- Ovaj proces je završen, nema više podela u stranci, stranka je rekla šta ima. Ovo je DS, voleo bih da glasači uvek odlučuju i da tako bude i u Srbiji. Ovde se ne radi o Lutovcu i Lečiću, već o tome da li poštujemo demokratiju. DS je stranka koja je institucija ove države. Jako dobro se zna da odlučuju glasovi članova - objasnio je Lečić.

Izbore u subotu obeležile su neprijatne scene kada je nekoliko destina članova i onih koji to nisu, predvođeni potpredsednicom DS Draganom Rakić, došlo u centralu DS i polomilo glasačke kutije i drugi izborni materijal. Usledile su svađa i teške reči.

Rakićeva je optužila Vidu Ognjenović da je Vučićeva, a ova joj je podsetila da se obraća članovima Glavnog odbora DS. Na video snimku vidi se trenutak kada Dejan Petrović lomi kutije, a u njegovom društvu su i Dragana Rakić i Darko Simić.

- Imam gorak ukus u ustima i neprijatno osećanje zbog današnjeg incidenta. To je bio neobičan nastup, svojstven drugim strankama. Taj postupak najbolje opravdava zašto smo se razdvojili. Trebalo bi da se stide oni koju su naručili skidanje table u Nušićevoj - rekla je Ognjenović.

Rakićeva je rekla da Ognjenovićeva dobija novac od Srpske napredne stranke za svoj festival, što je bivši predsednik DS Bojan Pajtić demantovao.

- Zna se da sam razmišljao na sličan način kao aktuelno rukovodstvo po pitanju bojkota, članstva u SZS, "ujedinjenja"... Ali, ovo imam obavezu da kažem. Festival koji organizuje Vida Ognjenović SNS vlast finansira zato što je Vlada APV u “naše vreme” sklopila dugogodišnji ugovor upravo zbog toga da taj veličanstveni događaj ne bi ukinuli. Dakle, naprednjaci moraju da izdvajaju sredstva za "Novi tvrđava teatar" jer bi ih Vida Ognjenović odrala na sudu da to ne urade. Obaška što bi bio skandal da ukinu festival koji organizuje dugogodišnja potpredsednica PEN - napisao je Pajtić na Tviteru.

Izborna skupština DS zakazana je za sedam dana i tada će biti potvrđeni mandati Lečiću i izabranim potpredsednicima. Takođe, biće izabrani i drugi organi stranke. Nakon toga, odluka Skupštine, sa dokazima o održanom Glavnom odboru, raspisanim izborima i glasovima predaje se Ministarstvu državne uprave koje odlučuje o upisu novog predsednika. Ukoliko Ministarstvo kaže da je sve urađeno po zakonu, Lutovac ima mogućnost da se žali Upravnom sudu. U suprotnom, to pravo imaju Lečić i novo rukovodstvo.

Koraci novog predsednika
- Prvi korak će biti organizacija Izborne skupštine, na kojoj će se verifikovati izborni rezultat, mene kao presednika i mojih potpredsednika. Izabraćemo stalne članove Glavnog odbora i druge organe stranke. Drugi korak je upis u registar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a zatim sledi konsolidacija DS kroz kampanju u deset najvećih gradova u Srbiji, gde ćemo građanima prezentovati svoj program "Tri tačke za Srbiju" i otvoriti vrata za obnovu DS, pre svega sa mladim, poštenim i uglednim građanima zbog kojih ova stranka i postoji - rekao je Lečić za "Blic".

Ko je skinuo tablu DS?
 
Nepoznate osobe su ispred centrale Demokratske stranke u Nušićevoj ulici skinule tablu za nazivom stranke, a promenjena je i brava na prostorijama ove partije. Video-snimak na kojem se vidi kako nepoznata osoba skida tablu objavio je na Tviteru bivši poslanik DS Balša Božović. On je napisao da "Zoran Lutovac i Dragana Rakić uklanjaju poslednje tragove sa centrale DS" i upitao "u čije ime ovo rade i za čiji račun". Vida Ognjenović osudila je uklanjanje table i rekla da se seća kada su tu tablu postavljali svojevremeno Zoran Đinđić i Vojislav Koštunica.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR