Glas Javnosti

Drecun: Kažnjavanjem Srbije zaokružila bi se politika koja destabilizuje region

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji teška.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji teška jer prištinske vlasti pokušavaju da pod izgovorom sprovođenja „protivterorističkih mera” na tom prostoru blokiraju život srpskom narodu i ocenio da bi bilo kakvo kažnjavanje Beograda zbog događaja u selu Banjska naškodilo ne samo dijalogu već bi vodilo ka zaokruživanju politike koja je isključiva i jednostrana.

„Situacija na KiM je veoma teška jer Kurtijev militarizovani režim pokušava da pod izgovorom nekakvog sprovođenja protivterorističkih mera blokira potpuno život srpskom narodu i uopšte se ne obazire na to što postoje već izraženi problemi u funkcionisanju svakodnevnog života i u snabdevanju hranom, posebno lekovima”, rekao je Drecun na TV Prva.


On je ocenio da će i u narednom periodu Kurti nastaviti da otežava život srpskom narodu na KiM, što se, kako je dodao, vidi kroz njegovu nameru da spreči dotok bilo kakve robe iz centralne Srbije na tom prostoru.

„Imamo izjavu komandanta Kfora da oni sada intenzivno rade na tome, zbog toga što postoji mnogo alternativnih pravaca koji iz centralne Srbije vode do severa Kosova, da zatvore te pravce, da u potpunosti onemoguće da se srpski narod snabdeva na severu KiM onim što im je neophodno za svakodnevni život. Pa ako Srbi žele da ostanu tamo neka ostanu, ako ne neka odu”, rekao je on, preneo je Tanjug.

Na pitanje da li Evropa ima sluha da Srbi ne mogu više da trpe ono što im se dešava na KiM, Drecun je naveo da treba razumeti da tu zajednicu čine članice koje imaju izgrađen stav prema tzv. Kosovu, te da među njima ima i onih koje su na strani Prištine i nemaju izgrađen osećaj za pravdu i jednako postupanje.

Sa druge strane, Drecun je ukazao da postoje i države poput Mađarske, koja ima razumevanja oko događaja na KiM i koja se ponaša odgovorno, jer razume situaciju u regionu i koliki je uticaj onoga što se dešava u regionu na Evropsku uniju i najbliže susede.

„Postoje države koje mnogo racionalnije sagledavaju, ali postoje i države koje želeći da do kraja realizuju svoje ciljeve, da po svaku cenu steknu taj nedostajući međunarodno-pravni kapacitet za lažnu državu Kosovo, iskoriste situaciju i tragediju u selu Banjska da bi izvršili pritisak na Beograd”, rekao je on.

Drecun je naveo da je ključna stvar u ovom trenutku na koji način će se završiti istraga oko događaja u selu Banjska, podsećajući da su američki i evropski zvaničnici govorili da se sprovodi intenzivna istraga i da će zauzeti stav o tome koje mere treba preduzeti tek kada se završi ta istraga.


„Od Beograda se zahteva da aktivno učestvuje u toj istrazi, što je Beograd i pokazao. Brzo se došlo do nekih saznanja, iako su ograničene mogućnosti našim nadležnim organima da utvrde šta se sve desilo. Politički racionalno promišljanje ukazuje na to da bi bilo kakvo kažnjavanje Beograda zbog događaja u selu Banjska nesumnjivo naškodilo ne samo dijalogu između Beograda i Prištine nego bi vodilo ka zaokruživanju jedne politike koja je isključiva, jednostrana i može samo da destabilizuje region i nikako da mu otvori put ka EU”, naveo je on.


Glas javnosti/T01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR