Glas Javnosti

DRECUN: Iz Prištine nema naznaka da će doći do napretka u dijalogu

Politika
Autor: Glas javnosti

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, kaže da bi današnji sastanak u Briselu trebao da bude pripremni za onaj koji treba da usledi, a to je sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija.

Kako Drecun ističe iz Prištine ne stižu ohrabrujuće vesti da je moguće da dođe do napretka o dijalogu.

Tehnički dijalog Beograda i Prištine nastavlja se danas. Na stolu su stari problemi i teme – formiranje ZSO, nestali, energetika.

Milovan Drecun je gostijući u jutarnjem Dnevniku RTS-a rekao da to jesu politički razgovori, ali se razgovara o tehničkim pitanjima, neće se razgovarati o statusu.

-Ovo bi trebao da bude pripremni sastanak za onaj koji treba da usledi, a to je sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija- objasnio je Drecun.

 

Što se tiče dnevnog reda, ukazuje da to ne zavisi samo od Beograda, koji može da kandiduje teme, a da će se videti da li će ih Priština prihvatiti.

-Iz Prištine ne stižu ohrabrujuće vesti da je moguće da dođe do napretka o dijalogu- istakao je Drecun.

Kurtijevi zahtevi za priznanjem su potpuno nerealni, naglašava Drecun i ocenjuje da to pokazuje da on ne želi da se postigne napredak.

-Hoće da se stvori situacija da razgovori budu prekinuti, a da Beograd bude optužen- objašnjava Drecun.

Komentarišući najavljeno usvajanje rezolucije o Srebrenici u parlamentu u Prištini, Drecun smatra da je u pitanju osmišljena kampanja da što više zemalja donese istu rezoluciju, da bi naštetili interesima Beograda, očekujući da će se tako odnositi i prema njihovim tvrdnjama da je nad Albancima počinjen genocid.

 

Za dve godine skoro 200 etnički motivisanih incidenata

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju je naveo da se tokom prethodne dve godine desilo više od 190 etnički motivisanih incidenata usmerenih protiv Srba.

U pljačkama, napadima na verske objekte, pretnjama, fizičkim napadima, oružanim provokacijama, povređeno je 40 Srba na KiM, a oštećene su desetine kuća i verskih objekata, kao i četiri škole, naveo je Drecun.

-To je sistematska kampanja nasilja, a privremene institucije ne reaguju- upozorava Drecun i ističe da slučaj jedine srpske povratnice u Đakovici pokazuje da je albanska zajednica nespremna da prihvati Srbe kao sugrađane.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR