Glas Javnosti

Poznat datum izricanja PRESUDE Haškog suda Gucatiju i Haradinaju

Politika
Autor: Glas javnosti

Specijalizovano veće Kosova sa sedištem u Hagu zakazalo je izricanje presude protiv predsednika i potpredsednika Udruženja veterana takozvane OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja za 18. maj u 10 časova.

Njih dvojica se terete za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, kao i za krivično delo protiv javnog reda i za krivična dela protiv pravosuđa i javne uprave. Te tačke odnose se na zastrašivanje u toku krivičnog postupka, odmazdu i povredu javnosti postupka.


Prema optužnici, u periodu najmanje od 7. do 25. septembra 2020, na tri konferencije za štampu, tokom drugih javno emitovanih događaja, kao i daljim distribuiranjem, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj neovlašćeno su otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, uključujući podatke koji ukazuju na identitet izvesnih (potencijalnih) svedoka. Pored toga, optuženi su iznosili optužbe i uvredljive komentare na račun (potencijalnih) svedoka i u više navrata izjavili da nameravaju da podriju Specijalizovana veća.


Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni su u Prištini, na Kosovu, 25. septembra 2020, a u pritvorski objekat Specijalizovanih veća prebačeni su 25. i 26. septembra. Prvi put su pristupili sudu, u svojstvu osumnjičenih, 29. septembra  Haradinaj) i 1. oktobra (Gucati), pred sudijom pojedincem Nikolom Gijuom.



Sudija Nikola Giju, kao sudija za prethodni postupak, potvrdio je 11. decembra 2020. optužnicu protiv optuženih. Ispravljena optužnica podneta je 5. jula 2021, a manje redigovana optužnica 4. oktobra 2021. godine, pišu Novosti.


Gucati se izjasnio da nije kriv ni po jednoj optužbi, dok se Nasim Haradinaj nije izjasnio o krivici ni tom prilikom ni prilikom kasnijeg pristupanja sudu održanog 8. januara 2021. Shodno tome, sudija za prethodni postupak je, u skladu s pravilom 92(2)(f) Pravilnika o postupku i dokazima Specijalizovanih veća, u njegovo ime evidentirao da nije kriv.

Suđenje je počelo 7. oktobra 2021. Specijalizovano tužilaštvo zaključilo je izvođenje dokaza 10. novembra 2021. Izvođenje dokaza Gucatijeve odbrane počelo je 3. decembra 2021, a Haradinajeve odbrane 15. decembra 2021.


Oba tima odbrane zaključila su izvođenje dokaza 2. februara 2022. Dokazni postupak u ovom predmetu završen je 3. februara 2022. Tokom suđenja, koje je trajalo 31 dan, Specijalizovano tužilaštvo je pozvalo četiri svedoka, dok su timovi odbrane pozvali deset svedoka i predočili 18 pismenih izjava svedoka. Završna izlaganja održana su od 14. do 17. marta 2022.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR