Glas Javnosti

DODIK: NISAM SPREMAN DA ZA REPUBLIKU SRPSKU ŽRTVUJEM MIR! VUĆIĆ: Srbija će se suprostaviti bilo kakvim sankcijama protiv Srpske

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodika razgovarali su o političkoj situaciji u BiH. Dodik je rekao da se Republika Srpska razvlašćuje silom. Poručio je da nije spreman da za Republiku Srpsku žrtvujem mir, ali da je spreman da se lično žrtvuje za Republiku Srpsku.

Istakao je da su odnosi u BiH kulminirali do mere da moraju da počnu da se rešavaju na pravi način ili da ta zemlja ne uspe da funkcioniše.

"Ja sam upoznao predsednika Vučića o tome da je Republika Srpska u gotovo nemogućoj atmosferi pritiska dala saglasnost da se ukine vojska RS i da se formiraju Oružane snage BiH. Za to postoji i ugovor", kazao je Dodik.

Objasnio je da "Ustav BiH ne prepoznaje nameru BiH za odbranu, a time, kada čitate to dosledno i nema prostora za vojsku".

"Apsolutno je jasno da su kulminacija negativnih i, po Republiku Srpsku i srpski narod, nepovoljnih događaja dovele do reakcije. Mi ćemo nastaviti sa našim aktivnostima", rekao je Dodik i naveo da će razgovarati i sa drugima u međunarodnoj zajednici.

Poručio je da je "Republika Srpska povređena i razvlašćena" i naglasio da visoki predstavnik nije imenovan u Savetu bezbednosti UN. "Nikakvi sukobi nisu potrebni. Ja sam rekao da nisam spreman da za Republiku Srpsku žrtvujem mir, ali sam lično spreman da se žrtvujem za Republiku Srpsku", istakao je Dodik.

Republika Srbija će se apsolutno suprotstavi, nećemo podržati i nećemo se ponašati u skladu sa bilo kakvim sankcijama koje bi neko donosio protiv bilo koga u Republici Srpskoj. Naš stav je veoma jasan i nedvosmislen“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u „Vili mir“.

„Važno je da pokažemo da nije RS nikakav izvor problema, već da smo svi u regionu spremni da razgovaramo“, naveo je on.
„Molimo sve da razgovaramo i rešavamo probleme dijalogom, video sam mnogo prostora i dobru volju predsednika Dodika, a sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i domino efekta“, istakao je predsednik Srbije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR