Glas Javnosti

DODIK: Zapad mašta o "Oluji" na severu Kosova i Metohije (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Aljbin Kurti je eksponent zapadnog dela međunarodne zajednice, kojoj on takav odgovara, jer žele „blickrig“ na severu Kosova i Metohije, kako bi Srbi postali marginalna manjina o kojoj niko neće voditi računa. To je, iako ga nikada neće potvrditi, plan Brisela, Londona, Njujorka i Berlina, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Navodeći da Evropska unija po pitanju Kosova vodi „šićardžijsku, pokvarenu politiku“, Dodik u intervjuu za Kosovo onlajn ističe i da Kosovo ne treba nikada priznati, što Bosna i Hercegovina, dodaje, neće učiniti dok je Republike Srpske.

"Kosovo je univerzalno pitanje za Srbiju, a interesno pitanje za Brisel i druge. Kosovo ne treba nikada priznati. Mi nećemo nikada priznati njihova dokumenta, da mogu sa ličnim kartama da ulaze u BiH. Ko god od Albanaca sa Kosova ima pasoš ili ličnu kartu Srbije, on uđe u BiH. Za nas, Kosovo nije država“, poručio je Dodik.


Pita se i kako je moguće da se Kosovo odvoji od Srbije, a Republika Srpska nema pravo ni da priča o tome.

"Da li je to doslednost? Kažu, to je drugo pitanje. A, zašto? Objasnite, možda ja nisam u pravu... Ali, kako je moguće da to bude drugo pitanje, a potpuno identična situacija“, konstatuje Dodik.

Za Aljbina Kurtija kaže da je bez sumnje eksponent Zapada, koji im odgovara takav.

"Oni hoće ’blickrig’ na severu Kosova, da se Srbi tamo smanje, da postanu marginalna manjina o kojoj niko neće voditi računa. To je njihov plan – Brisela, Londona, Njujorka i Berlina. I nikada neće potvrditi i reći da to jeste njihov plan, ali – jeste“, uveren je Dodik.

Kako kaže, oni su ti koji maštaju o „nekoj ’Oluji’ na severu Kosova“, kao što maštaju o „Oluji“ u BiH, prema Republici Srpskoj.

"Ali, malo se stvar promenila, ne bih ja baš preporučivao takve stvari“, ukazuje predsednik RS.


Govoreći o podršci Zapada Kosovu, podseća da je i specijalni izaslnik SAD Gabrijel Eskobar nedavno rekao da „sve što rade poslednjih godina, rade u interesu Kosova“, želeći da ono postane vidljiv član međunarodne zajednice.

Konstatuje, međutim, da im ne ide u prilog to što je u poslednjih nekoliko godina, čak više od 20 zemalja povuklo priznanje, zahvaljujući politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Divim se malim zemljama, članicama UN koje su smogle snage da taj intervencionizam i pritisak SAD priznaju i povuku priznanje. Zemlje kojima je dosta tutorstva“, dodao je on.


Evropska unija, kaže, vodi šićardžijsku, pokvarenu politiku po pitanju Kosova, jer se svodi na pretnje da će biti zaustavljene investicije u Srbiji, izolacijom, sve do momenta kada će se doći u poziciju da više nije važno šta se u normalizaciji odnosa postiglo, već samo da Srbija defakto ili „de jure“ prizna Kosovo.

To je, napominje, situacija koju je Zapad napravio pre 20 godina, odvajajući Kosovo bespravno iz pravnog sistema Srbije, na lažima, poput one tadašnjeg nemačkog ministra odbrane u Bundestagu da se „na stadionu u Prištini nalaze desetine hiljada zarobljenih i maltetiranih Albanaca od strane vojske Srbije“, dok na aerodrom sleću njihovi vojnici.

Glas javnosti/ Kosovo onlajn 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR