Glas Javnosti

Dodik: U EU samo kad počnemo o svemu odlučivati bez stranaca

Politika
Autor: Glas javnosti

Kao drugi uslov, Dodik je izneo da Sarajevo prestane sa opstrukcijama

Predsednik Republike Drpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska i dalje opredeljena za punopravno članstvo BiH u EU, što je pokazala podrškom usvajanju zakona iz 14 ključnih prioriteta, ali da u tu priču ne treba ulaziti "stihijski i na veresiju".

"Otvaranje pregovora je značajan korak prema tom cilju, ali za razliku od mnogih u Federaciji BiH, smatram da taj korak treba da napravimo kada za to budemo spremni mi u BiH, ali i naši partneri u EU. U tu priču ne treba da ulazimo stihijski i na veresiju, kako političari u Sarajevu zagovaraju", istakao je Dodik.

On je rekao da se u pregovore s EU može ići kada svi u BiH prihvate dve stvari, objavljeno je na sajtu "Dodik.net".


"Prvo, da o svemu možemo odlučivati bez stranaca. Drugo, da se u praksi vidi kako je Sarajevo odustalo od opstrukcija učešća Republike Srpske u procesu EU integracija u njenom punom kapacitetu, u skladu s Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom", naglasio je Dodik.

On je istakao da pitanje otvaranja pregovora treba ostaviti za period nakon što EU u decembru donese neke strateške odluke i nakon izbora za Evropski parlament i Evropsku komisiju.

"U tom smislu, ukoliko zaista držimo do članstva u EU, pitanje otvaranja pregovora, zbog nas u BiH, ali i zbog EU, morali bismo ostaviti za period nakon što EU u decembru donese neke strateške odluke šta želi od sebe i šta nudi kroz proširenje, ali i za period nakon izbora za Evropski parlament i Evropsku komisiju, na leto naredne godine. S novom garniturom u EU i uz napredak u sprovođenju 14 prioriteta u BiH, možemo razgovarati o ovom važnom koraku kao ozbiljni partneri", nagalsio je Dodik

Glas javnosti /U01S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR