Glas Javnosti

DODIK PORUČIO: Tokom rata je U SARAJEVU STRADALO VIŠE SRBA nego što je muslimana u Srebrenici!

Politika
Autor: Glas Javnosti

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je tokom rata devedesetih godina više Srba stradalo u Sarajevu nego muslimana u Srebrenici.

Dodik je objasnio da je Republika Srpska posvećena borbi za istinu i da nikada neće prihvatiti kvalifikacije da se u Srebrenici desio genocid.

- Republika Srpska ne želi da pravi svoju istinu. Ona se bori za objektivan pristup činjenicama - kazao je Dodik, koji se video-porukom obratio učesnicima tribine „Dekonstrukcija mitova o sarajevskom suživotu i genocidu u Srebrenici” održane u četvrtak.

Podsetio je da su pre dve godine formirane nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine o dešavanjima u Sarajevu i Srebrenici, rekavši da je to odgovor na sramni izveštaj nekadašnjeg visokog predstavnika za BiH Pedija Ešdauna.

Devet stručnjaka iz različitih zemalja su u izveštaju, na 1.200 strana, nesumnjivo utvrdili, kako je rekao, da se u Srebrenici nije dogodio genocid, već zločin nad Srbima i Bošnjacima.

Dodik je kazao da su Srbi pokazali da mogu da preduzmu mere odgovornosti prema onima koji su činili ratne zločine i da je naš narod čistog obraza.

- Apsolutno sam uveren da Republika Srpska mora da ostane čista i da ćemo uspeti da izbegnemo satanizaciju srpskog naroda. Spremni smo da pričamo, ali ne možemo da prihvatimo da se zbog navodnog genocida srpski narod proglašava genocidnim, a RS genocidnom tvorevinom - poručio je Dodik.

On je naglasio i da izveštaji pomenutih komisija i brojni dokazi moraju postati dostupni široj javnosti.

Jedini srpski član nezavisne komisije koja je istraživala stradanje Srba u Sarajevu, Darko Tanasković, naglasio je da još nema ozbiljnih kritika objavljenih izveštaja budući da je reč o veoma obimnom delu zasnovanom na činjenicama.

- U izveštaju smo pokušali da dočaramo kako se razvijalo društvo u BiH od osmanskih do komunističkih vremena. Nije tačno da se u BiH za vreme bratstva i jedinstva živelo idilično. Taj period je zapravo pripremio scenu za krvavi građanski rat koji je usledio- rekao je Tanasković, prenosi “Politika”.

 On je dodao da je za vreme rata stvorena predstava o Sarajevu kao gradu mučeniku koji je stradao od strane divljačkih Srba, a žrtve su bile nevini Bošnjaci. Sarajevo jeste bio grad mučenik, rekao je, ali su stradali svi njegovi građani i iz toga nije moguće isključiti srpsku zajednicu koje tamo više nema.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata Milorad Kojić rekao je da proces kojim se veliki broj različitih zločina preimenuje u genocid izaziva nešto što se naziva inflacija i obezvređivanje pojma genocida.

- Ovakvim načinom imenovanja obezvredili bi se oni izvorni, suštinski, školski primeri genocida, pogotovo oni učinjeni u vremenu Drugog svetskog rata- rekao je Kojić.

Potpredsednik SO Srebrenica Radomir Pavlović podsetio je da je Srebrenički srez dao je 596 Solunaca u Prvom svetskom ratu, a ustaše su u Srebreničkom srezu u periodu 1941–1945. ubile 2.262 osobe, od čega je bilo 430 dece i 546 žena.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR