Glas Javnosti

DODIK ODLIKOVAO PUTINOVOG BAJKERA: Orden časti sa zlatnim zracima RS za vođu NOĆNIH VUKOVA

Politika
Autor: Glas javnosti

Zaldostanov se više puta sastao i sa Miloradom Dodikom, koji je od njega dobio i poklone sa amblemima Noćnih vukova.

Poslanik NPS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac uručio je u Moskvi odlikovanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Orden časti sa zlatnim zracima osnivaču i predsedniku Moto kluba „Noćni vukovi “ iz Ruske Federacije, Aleksandru Zaldastanovu.

Banjac, koji je juče u ime Dodika Zaldastanovu uručio orden, rekao je Srni da je ovo „najviše priznanje Republike Srpske nakon pet godina u rukama čoveka koji je to zaslužio“.

„Velika mi je čast da Zaldastanovu uručim nagradu u ime predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Čin uručenja ordena učinio nas je srećnim i ponosnim jer nagrada, kao i pravda, uvek dolazi ruke onoga ko to zaslužuje. Veze i prijateljstvo srpskog i ruskog naroda nemoguće je zanemariti ili prekinuti“, rekao je Banjac Srni.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je Zaldastanova Ordenom časti sa zlatnim zracima 9. januara 2018. godine, povodom proslave Dana Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina je 2018. godine zabranila Zaldastanu ulazak u zemlju.

printscreen/facebook
foto: Glas javnosti

Podsetimo, „Ruski Balkan“ je bio naziv turneje na koju su Noćni vukovi trebalo da krenu u martu 2018. godine. Aleksandar Sergejevič Zaldostanov nameravao je da predvodi kolonu motociklista bliskih Vladimiru Putinu. Međutim, odlukom Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, dan pre nego što su Putinovi bajkeri trebalo da stignu u Banjaluku, Zaldostanovu je zabranjen ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine.

„Učestvovali su u napadu na gasnu stanicu Strikolkovo u Ukrajini. Organizovali su napad na Glavni štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju. Oni su usko povezani sa ruskim specijalnim službama. Oni su regrutovali separatističke borce za ratišta u Donjecku i Lugansku. Oni su odgovorni za učešće u akcijama ili politikama koje predstavljaju pretnju miru, bezbednosti, stabilnosti, suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Ukrajine”, navedeno je u obrazloženju odluke kojom je 2014. godine tadašnji predsednik SAD Barak Obama stavio Moskovske noćne vukove na crnu listu. Istom odlukom na crnu listu je stavljen i vođa Noćnih vukova – Aleksandar Zaldostanov, zvani Hirurg.

„Zaldostanov predsedava celokupnom organizacijom Noćnih vukova, a neke od njegovih odgovornosti uključuju kažnjavanje grupa i članova koji nisu lojalni organizaciji Noćni vukovi. Tokom napada na štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju krajem marta, koordinirao je zaplenu ukrajinskog oružja sa ruskim snagama. Zaldostanov je određen za vođu grupe Noćni vukovi, koja je direktno ili indirektno uključena u akcije ili politike koje ugrožavaju mir, bezbednost, stabilnost, suverenitet ili teritorijalni integritet Ukrajine“, navodi se u potpisanoj odluci od strane predsednika Obame.

Zaldostanov se više puta sastao i sa Miloradom Dodikom, koji je od njega dobio i poklone sa amblemima Noćnih vukova.

Vlasti Republike Srpske odlikovale su Zaldostanova Ordenom časti sa zlatnim zracima za posebno isticanje i afirmaciju ljudskih prava, tolerancije među ljudima i narodima, vladavine prava i sloboda, kao i jačanje prijateljskih odnosa Ruske Federacije i Republike Srpska, prenosi Slobodna Bosna.


Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR