Glas Javnosti

Dodatnih 1.000 vojnika i oklopnih vozila na KiM, BEZBEDNOSNA SITUACIJA POBOLJŠANA, tvrdi komandant KFOR-a

Politika
Autor: Glas javnosti

On je rekao da je učetvorostručeno prisustvo Kfor-a na severu Kosova i kao i da je utrostručen broj patrola, uključujući i duž administrativnih prelaza.

Komandant Kfor-a general-major Ozkan Ulutaš izjavio je danas da se bezbednosna situacija na KiM, posle porasta tenzija poslednjih meseci, poboljšala i naveo da je NATO brzo odgovorio na nedavno nasilje raspoređivanjem dodatnih 1.000 vojnika i oklopnih vozila.

On je u intervjuu za Tanjug rekao da je učetvorostručeno prisustvo Kfor-a na severu Kosova i kao i da je utrostručen broj patrola, uključujući i duž administrativnih prelaza.

- Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da naša misija nastavi da ispunjava svoj mandat UN-a da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, u svakom trenutku i na nepristrasan način - rekao je on.

Prema njegovim rečima, NATO je snažno posvećen bezbednosti na KiM i dodao da će Kfor ostati dokle god bude potrebno, u skladu sa mandatom UN.

- Kfor takođe nastavlja da stvara bezbednosni okvir neophodan da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao, što je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti - rekao je on.

Ulutaš je rekao i da ne može da ko

mentariše vojnu pomoć turske vlade Prištini, a da je ta misija fokusirana na svakodnevno i nepristrasno sprovođenje misije, zasnovane na Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija.

- Nije na meni da komentarišem bilateralne inicijative. Kao komandant misije KFOR koju vodi NATO, radim kroz vojni lanac komandovanja NATO-a. Potpuno smo fokusirani na svakodnevno i nepristrasno sprovođenje naše misije, zasnovane na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine - rekao je on.

Kfor se nada da će se naći zadovoljavajuće rešenje kada je reč o pravoslavnom groblju

Na pitanje o nedavnom uklanjanju spomenika srpskim borcima sa dela pravoslavnog groblja u Prištini i da li misija može da utiče na njegovo vraćanje, Ulutaš kaže da Kfor nije uključen u to pitanje jer je to van njegovog mandata, ali da se nada da će se naći zadovoljavajuće rešenje.

- U isto vreme, budite uvereni da je Kfor u potpunosti posvećen da nastavi da vrši svoju ulogu u obezbeđivanju bezbednog i sigurnog okruženja za sve zajednice koje žive na Kosovu i kroz to da podrži trajnu i mirnu koegzistenciju među njima - rekao je Ulutaš.

On je rekao i da su po dolasku na KiM na njega najveći utisak ostavili ljudi i da je shvatio da je želja svih zajednica da žive u trajnom miru i bezbednosti. Ovo je ključni pokretač naših svakodnevnih aktivnosti.

- Kao Kfor, nastavljamo da činimo sve što možemo da obezbedimo bezbedno i sigurno okruženje na nepristrasan način, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu - rekao je on.

Upitan da li je razgovarao sa predstavnicima srpske zajednice na severu KiM, ali i južno od Ibra, Ulutaš kaže da mu je prioritet bio da neguje komunikaciju i koordinaciju zasnovanu na poverenju.

- Kfor redovno i transparentno komunicira sa svim međunarodnim i lokalnim akterima. Do sada sam, kao komandant KFOR-a, imao sastanke sa mnogim sagovornicima među kojima su predstavnici kosovskih institucija i kosovskih bezbednosnih organizacija, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Mojsilović, vladika Teodosije, iguman Sava Janjić, načelnik misije EU za vladavinu prava (EULEKS), general-major Barbano i predstavnici Ujedinjenih nacija, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i diplomatske zajednice - rekao je Ulutaš.

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR