Glas Javnosti

DIJALOG SE NASTAVLJA 18.MARTA U OHRIDU: Tema Plan primene Sporazuma Evropske unije

Politika
Autor: Glas javnosti

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine najavljen je za 18. mart na Ohridu. Iz Brisela očekuju da će taj sastanak doneti značajan napredak kao i postizanje dogovora oko Plana primene.

Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen 18. marta u Ohridu, potvrdio je visoki zvaničnik EU. Na njemu će biti reči samo o Planu primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa dve strane koji je dogovoren u ponedeljak, i oko koga neće biti dalje diskusije niti će biti menjan.

Dijalog će biti održan u standardnom formatu, prvo će biti održani bilateralni sastanci predstavnika EU sa dve strane pojedinačno, da bi na kraju bio održan i trilateralni sastanak


Brisel očekuje značajan napredak u Ohridu i u najboljem slučaju se nadaju dogovoru oko Plana primene.

Brisel je tražio od obe strane da pošalju komentare na tekst i očekuju nastavak konstruktivnog pristupa, kakav je registrovan i u ponedeljak tokom dijaloga.

Žozep Borel najavio je da će obavestiti lidere država članica EU na samitu krajem meseca o rezultatima dijaloga – ili o napretku – ili o razlozima za neuspeh.

U EU se nadaju pozitivnom ishodu, postizanju dogovora u Ohridu, ali su svesni da ce možda biti potrebno još vremena za usaglašavanje detalja.

Ključnim smatraju pokazivanje političke volje da reše problem i dodaju da će ceo dokument biti pravno obavezujuć onog trenutka kada bude potpisan.

Aljbin Kurti je želeo da potpiše evropski predlog još u ponedeljak, ali je Borel smatrao da nije dobar trenutak, da je prerano i da bi oba dokumenta trebalo potpisati zajedno.

Inače, dijalog u ponedeljak smatra se jednim od najpozitivnijih i najkonstruktivnijih sastanaka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, iako su razgovori bili teški i nije se daleko odmaklo.

Diskusija je bila otvorena i iskrena, na momente emotivna, ali je odnos obojice lidera bio profesionalan i sa uvažavanjem. U Briselu ocenjuju da je “dobro videti da se lagano navikavaju jedan na drugog i na međusobnu komunikaciju” prenosi N1

U Briselu su ipak svesni da između dvojice lidera nema poverenja, da su pod jakim pritiskom, ali da su posvećeni dijalogu.

Vide ih kao konstruktivne političare koji su pokazali političku volju da reše problem. Smatraju da se obojica bore za sopstvene interese, ali da su posvećeni dijalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR