Glas Javnosti

DEVETI DAN SRBI NA BARIKADAMA! Prelazi Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni, čeka se odgovor KFORA

Politika
Autor: Glas javnosti / OBJEKTIV

Studenti su najavili da će sutra održati humanitarnu svirku za prikupljanje humanitarnih paketića za decu na KiM

Srbi na severu Kosova i Metohije ušli su u deveti dan protesta na barikadama, zbog hapšenja sunarodnika. Isto toliko zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom kosovske policije. Bivšem policajcu Dejanu Pantiću odbijena je žalba na pritvor, a njegovom kolegi Slađanu Trajkoviću, koji je uhapšen u četvrtak, sud u Prištini odredio je pritvor do 30 dana, zbog navodnih ratnih zločina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Prištini, a i svima drugima da im država Srbija neće biti data na tacni, onako kako bi oni to voleli, kao i da Srbija pripada ovom narodu. Kaže da je prethodnih dana moglo da se vidi puno nelogičnosti po pitanju dešavanja na KiM.

Noć protekla mirno

Noć na Kosovu i Metohiji protekla je mirno, građani su i dalje na barikadama.

Misija Kfora saopštila je da ima kapacitete da obezbedi svima sigurnost, kako Srbima tako i ostalim zajednicama.

Studenti su najavili da će sutra održati humanitarnu svirku za prikupljanje humanitarnih paketića za decu na KiM.

Najavljeno je da će sutra i škole početi sa radom, s obzirom na to da nisu radile cele prošle nedelje.

Lekari i medicinsko osoblje na barikadama

Lekari i medicinsko osoblje Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici nalaze se takođe na barikadama na severu KiM.

– Primorani smo da budemo ovde, ovo je naša reakcija na svakodnevne, neprimerene akcije vlasti u Prištini protiv našeg naroda – kaže prof. dr Zlatan Elek.

Podvlači da je “ovo odgovor vlasti u Prištini, koja kaže da se na barikadama nalaze kriminalci. Mi smo obični građani, naoružani samo dobrom voljom za opstanak i ostanak na ovim prostorima i bićemo ovde sve dok bude bilo potrebno i dok se ne oslobode naši nepravedno uhapšeni građani, a specijalne jedinice, kojima nije mesto ovde, ne povuku sa severa Kosova”, poručuje doktor Elek.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je danas da je apelacioni sud u Prištini odbio žalbu protiv određivanja pritvora njegovom klijentu Dejanu Pantiću, bivšem pripadniku kosovske policije koji je prošle subote uhapšen na punktu Jarinje, a zbog čijeg hapšenja su Srbi sa severa KiM i podigli barikade.

– Ono što nam stoji na raspolaganju je jedno vanredno pravno sredstvo. Mi ćemo već u ponedeljak predati vrhovnom sudu Kosova zahtev za zaštitu zakonitosti protiv rešenja apelacionog suda u Prištini kojim je odbio žalbu na određivanje pritvora, jer su mu uskraćena prava koja ima po zakonu, ali i ljudska prava koja su zagarantovana mnogim međunarodnim dokumentima, a koja su formalno u primeni i na ovom području – rekao je Pantović.

Osim toga, Pantović dodaje da je u petak poslao pretpretresnom sudiji koji je Pantiću odredio pritvor zahtev da se Pantiću hitno omogući telefonski razgovor makar od minut-dva da bi se čuo sa članovima porodice.

Zahtev koji je Srbija uputila KFOR-u za povratak naših snaga bezbednosti i dalje je bez odgovora. Misija je saopštila da Kfor ima kapacitet da omogući bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, na osnovu Rezolucije 1244.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR