Glas Javnosti

SJAŠI KURTI! Novi udarac ČOVEKA PROŠLOSTI za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Politika
Autor: Glas javnosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, javno odbijajući da prihvati obavezu Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, još jednom zadao udarac normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i potvrdio svoju poziciju destabilizatora regiona.

Osvrćući se na izjavu kosovskog premijera za KTV da je "Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu u interesu Srbije" i da zbog toga "nema potrebe da se bavimo time", Petković je ocenio da Kurti odbija da shvati da postoji jasan kauzalitet između napretka u dijalogu Beograda i Prištine i ukupnih ekonomskih i bezbednosnih prilika u regionu.

"Svaki put kada javno obesmisli taj proces on radi i protiv interesa sopstvenih sunarodnika", rekao je Petković, a Kurtija nazvao "čovekom prošlosti".

"Naravno da je formiranje Zajednica srpskih opština u interesu Srbije i srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini, jer ona je ispregovarana kao čvrst mehanizam zaštite prava i položaja Srba na Кosovu i Metohiji, ali to ne bi smelo da bude problem ni za jednog normalnog i progresivnog albanskog političara", ocenio je Petković.

Poručio je da je produktivan nastavak dijaloga u opštem interesu, ali i da se boji da značajniji pomaci neće biti mogući dok su u Prištini na vlasti političke strukture koje permanentno obesmišljavaju dijalog, odbijajući da sprovodu preuzete obaveze.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR