Glas Javnosti

GLAVNI ODBOR SNS JEDNOGLASNO PRIHVATIO ŠAPIĆA: Aplauz za ujedinjenje sa SPAS-om (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Na sednici Glavnog odbora kojom predsedava predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić jednoglasno je usvojen predlog o ujedinjenju sa SPAS-om Aleksandara Šapića.

Pred samu sednicu Aleksandar Vučić dobio je ostavku Nebojše Stefanovića na mesto predsednika GO SNS Beograda.

Ključne teme biće i formalno ujedinjavanje ove stranke sa SPAS-om Aleksandra Šapića, kao i rešavanje dalje sudbine Nebojše Stefanovića. 

Da li šef beogradskog odbora SNS i ministar odbrane Nebojša Stefanović ostati samo bez stranačkih funkcija ili su mu i dani u Vladi odbrojani? 

Na današnjoj sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) 500 članova dati odgovor na sva ova pitanja.

Očekuje se da će biti turbulentno, pa i da će biti velikih promena u rangu, kako neki kažu, "političkih zemljotresa".

Na dnevnom redu, kao što je najavljeno, naći će se spajanje SNS i SPAS, ali i status funkcionera koji čine vrh partije, od kojih su pojedini, poput Nebojše Stefanovića, od njenog osnivanja, piše Blic.

Uvod u ovaj rasplet bilo je višednevno izjašnjavanje opštinskih odbora SNS o radu i odgovornosti visokih stranačkih funkcionera. Sve ocene su u međuvremenu stigle do centrale stranke, i danas će se o tome i glasati.

U svima njima pomenuto je jedno ime - Stefanovićevo, koga su na odgovornost prvi pozvali naprednjaci Vladimir Đukanović i Vladimir Mandić. Bivši sportista je čak sugerisao da je šef odbora u Beogradu "trula jabuka koju treba ukloniti".

 

Prvo pitanje je hoće li se Stefanović danas uopšte pojaviti na sednici Glavnog odbora? Za očekivati je da dođe na najavljeni skup, s obzirom na to da je rešavanje njegove sudbine u SNS-u goruća tema.

Ipak, ne bi bio prvi put i da izostane, i da reši da svoje sedište u "Kombank dvorani" ostavi prazno.

Sličan scenario se već odigrao pre skoro godinu dana. Stefanović nije došao na slavlje SNS u centrali stranke, u izbornoj noći posle parlamentarnih izbora 21. juna prošle godine.

Da li će se Stefanović braniti?

Na pitanje gde je, pošto je bilo očigledno da ga nema u društvu stranačkog vrha na proslavi pobede, Vučić je odogovorio da se "niko ne sekira i da je Nebojša u gradskom štabu jer tamo ima neke obaveze".

Ako se pak pojavi na sednici GO, sledeće pitanje je i da li će se Stefanović u zatvorenom delu sednice javiti za reč i održati govor svojim stranačkim kolegama.

Šef gradskog odbora SNS se već ove nedelje obratio, kako je rekao, svojim "pijateljima i kolegama" iz stranke i to saopštenjem i poručio im: "moj odnos sa Vučićem je samo naš". Dolazak na GO stranke bio bi prilika i da im to kaže i u lice kaže.

 

Sve ovo i dalje su nepoznanice, a ono što se zasigurno zna jeste da će danas uslediti stapanje SNS i SPAS a, prema informacijama "Blica", Aleksandru Šapiću će u ime dobrodošlice biti dato mesto potpredsednika SNS sa posebnim zaduženjem za Beograd.

Pored Šapića, SPAS će dobiti još dva mesta u Predsedništvu na koja će doći neki od njihovih najviših funkcionera, kao i 15 mesta u Glavnom odboru.

Rasprava o ujedinjenju sa SPAS-om

Nakon što se SPAS bude i formalno pripojio SNS, stranka će najverovatnije prestati da postoji kao nezavisan pravni subjekt, što znači da dalje neće moći da bude prodat ili ustupljen nekoj trećoj osobi.

Na početku sednice članovima GO obratiće se, kako je najavljeno, predsednik SNS Aleksandar Vučić, i taj deo sednice biće otvoren za predstavnike medija.

- Prvo ćemo da razgovaramo o ujedinjenju sa SPAS-om, zatim o planovima i programima, pre svega "Srbija 2025", jer to je ono što nam treba - rekao je Vučić.

Naveo je da će biti reči i o problemima u stranci. Nakon toga, sednica se zatvara za javnost.

Pravilo je i da funcioneri pred Glavni odbor dobiju i dnevni red, a škakljiva pitanja uglavnom pokreću pojedinci, u zatvorenom delu, i očekuje se da to bude i najturbulentniji deo sednice.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR