Glas Javnosti

Danas se održava sastanak šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana u Briselu

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministri spoljnih poslova Evropske unije sastaće se u Briselu sa šefovima diplomatija zapadnobalkanske šestorke, a sastankom će predsedavati visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Šefovi diplomatija Evropske unije sastaju se sa kolegama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije nakon objavljivanja novogodišnjeg paketa proširenja i plana rasta za Zapadni Balkan od šest milijardi evra za period od 2024. do 2027. godine.


Borel je novinarima, uoči ministarskog sastanka, rekao da je EU pokazala koliko joj je taj region važan.

„Razgovaraćemo o nedavnom izveštaju Komisije za proširenje, insistiraćemo na potrebi da se usaglase politike jer neke zemlje to nisu učinile, a danas će biti pun program“, rekao je Borel.


Pre tog sastanka ministri Unije razgovaraće o ruskoj agresiji na Ukrajinu, odnosima Jermenije i Azerbejdžana, Izraelu i odnosima u regionu. Biće reči i o spoljnopolitičkoj dimenziji ekonomske bezbednosti.
 


„Nećemo razgovarati samo o situaciji u Gazi, već i o posleratnim rešenjima, šta će se dalje dešavati, kako se odnositi prema Gazi i palestinskom pitanju. Ovo je pravi politički problem koji moramo da rešimo. To ne može biti izolovano rešenje“, rekao je Borel.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR