Glas Javnosti

DAČIĆ: Srbiji lakše da razgovara sa Vašingtonom nego sa EU, zbog stava Nemačke da KOSOVO TREBA PRIZNATI!

Politika
Autor: Glas javnosti

PRvi čovek SPS-a i ministar spoljnih poslova u prethodnoj Vladi Srbije, smatra da je prebacivanje pregovora o Kosovu u dvorište Vašingtona povoljna okolnost za Srbiju.

- Čini mi se da je lakše o tome razgovarati s američkom administracijom, imajući u vidu stav Nemačke i drugih u EU koji misle da sve treba da ostane kako jeste, a da Srbija prizna nezavisnost Kosova, i fleksibilan stav administracije SAD koja polazi od interesa oba naroda - rekao je Dačić.

 Dačić je kazao da "šablon za dolazak do političkog rešenja" kosovskog pitanja predstavljaju Dejtonski sporazum iz 1995. godine i vašingtonski dogovor Srbije i Kosova od 4. septembra, o normalizaciji ekonomskih odnosa.

- Šablon pokazuje da je potrebno izvršiti pritisak na stranu koja neće da prihvati korektno rešenje. To fali Evropskoj uniji, fali im gvozdena pesnica. EU odavno nudi ovo što je Amerika sada ponudila, ali šta je za to tražila? Oni ne mogu da nateraju Prištinu da primeni ni ono što je dogovoreno 2013. godine - naveo je Dačić.

Dodao je treba da se ide ka tome da se mora prihvatiti "neko pravedno rešenje", jer samo ekonomijom neće biti moguće rešiti politički problem.

Povodom uloge SAD u postizanju vašingtonskog dogovora Srbije i Kosova, šef srpske diplomatije je ocenio da EU "ne gleda blagonaklono" ni na inicijativu, a naročito ne na uspeh nekog drugog posrednika.

Današnje simbolično otvaranje kancelarije Finansijske korporacije SAD za medjunarodni razvoj (DFC) u Beogradu, Dačić je ocenio kao "veliki dogadjaj koji pokazuje da SAD misle ozbiljno".

- Današnji dogadjaj predstavlja početak implementacije ekonomskog dela vašingtonskog sporazuma od 4. septembra. To pokazuje da taj sporazum nije samo predizborni trik uoči predsedničkih izbora u SAD (3. novembra) - rekao je Dačić.

On je kazao da najviši zvaničnici Srbije prvi put posle mnogo godina nisu nimalo strepeli od dolaska delegacije vlade SAD u Beograd.

- To pokazuje i potrebu jačanja političkih odnosa Srbije i SAD i potrebu razgovora o nekom strateškom partnerstvu u budućnosti - naveo je Dačić.

(Glas javnosti/Kurir)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR