Glas Javnosti

Dačić rekao u kom slučaju bi PRIMIO VAKCINU: Mora da ispunjava OVA DVA USLOVA (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Skupštine Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić dao je izjavu povodom geopolitičke trke da se što pre proizvede i proda vakcina, kao i položaja Srbije u istoj.

-Sve je sad politizovano, pa i kupovina vakcina. Ne samo zbog politike već i zbog finansija, jer je reč o prodaji više milijardi vakcina. Prednost Srbije je što možemo sa svih strana da tražimo i dobijemo vakcinu.  Zato i ne treba da procenjujemo da li ona dolazi sa zapada ili sa istoka već kakva je.- ocenio je Dačić.

Iako naglašava da nije stručan da bi davao ocenu, Dačić naglašava da je jedino  što zna iz te oblasti  je da je opšteprihvaćen stav da vakcina protiv kovida 19 mora da bude efikasna i bezbedna

-Dakle, efikasna u smislu da deluje, a bezbedna u smislu da spreči sve štetne posledice. To znači da moraju da budu obavljena ispitivanja i da postoje sertifikati, odnosno dozvole odgovarajućih nadležnih institucija. Na primer, kada je bila prošla pandemija  svinjskog gripa sećam se da je bila situacija da vakcina koja je kružila u Evropi nije dobila dozvolu u Americi,-rekao je predsednik Parlamenta. 

Nebitno iz kog dela sveta vakcina dolazi ako je proverena

Na pitanje za koju bi se on svetsku vakcinu odlučio, Dačić kaže da bi primio onu koja bi bila prva po redu, ukoliko bi sve bile proverene.

-Ako sve imaju dozvolu i sertifikate apsolutno je nebitno odakle dolaze. Vakcine moraju da budu  proverene, a sertifikat treba da izda naše akreditaciono telo, a to isto mora da učini i evropsko telo. Ukoliko evropsko telo ne da sertifikat, kao što nije izdalo za kinesku vakcinu tokom svinjskog gripa, onda i mi praktično dolazimo u tešku poziciju, jer ne bismo mogli da je primenimo. Nadam se da ovoga puta nećemo imati takvih problema.  Hitno je da se pronađe vakcina ali isto tako je hitno da se svima objasni da je ta vakcina efikasna i bezbedna da ne bi bilo raznih teorija zavera koje samo mogu da nanesu štetu,- naglasio je Dačić


Vakcina bi mogla da se proizvodi i u Srbiji?

Dačić ne isključuje mogućnost da se neka od vakcina proizvodi i u Srbiji.

-Mislim da je ova pandemija otvorila mnoga pitanja za razmišljanje - zašto se, na primer, nešto ne proizvodi i to ne samo u našoj zemlji nego i u Evropi. U celoj Evropi niko nije proizvodio zaštitne maske, i kada se desilo ovo što se desilo, niko nije mogao da kupi ni  zaštitne maske ni rukavice, jer su se proizvodile na istoku. Nekada su u bivšoj Jugoslaviji postojale rezerve ali danas toga nema. Svi danas treba da vode računa da nikad više ne dođemo u situaciju da ne možemo da ih kupimo. Ne treba da pričamo o respiratorima kada nismo mogli da kupimo rukavice i maske što verovatno spada u najprostije proizvode,- rekao je Dačić.

(Glas javnosti/Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR