Glas Javnosti

Dačić poručuje građanima da se NE PLAŠE Bajdenove vlasti, ali sumnja da će Amerika TRAŽITI PRIZNANJE KOSOVA?

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je rekao da građani Srbije ne treba da se plaše dolaska Džoa Bajdena na vlast, ali da se ne isključi mogućnost da će demokrate tražiti priznanje tzv Kosova.

-Mnogo na njega gledamo kroz devedesete, a zaboravljamo da je on i u ovom veku dolazio Beograd i da smo zajedno gradili odnose. Dakle, nema povratka na devedesete, bez obzira na rezultate izbora u Americi, ali demokrate će tražiti priznanje Kosova- rekao je Dačić.

Dačić smatra da Bajden, kao i mnogi političari, pokazuje dva lica – jedno dok je u opoziciji i drugo kad dođe na vlast.

On je podsetio da je Bajden kao potpredsednik SAD-a bio dva puta u zvaničnoj poseti Srbiji i istakao da su razgovori koje je sa njim vodio kao predsednik Vlade u Vašingtonu i na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji sa predsednikom Vučićem bili potpuno drugačiji od onih koje je Bajden vodio tokom devedesetih.

-Mislim da treba da se fokusiramo na građenje novih odnosa i novih relacija sa ljudima koji će se baviti i evropskim poslovima, odnosno, dijalogom sa Prištinom. Jer je najveći problem Bajdenove američke administracije, odnosno demokrata, to što oni smatraju da je pitanje Kosova rešeno- kaže Dačić.

On smatra da oni ne favorizuju nastavak dijaloga Beograda i Prištine nego jednostavno traže implementaciju odluke o proglašenju Kosova.

Ističe da u tom smislu ta administracija verovatno ne bi bila naklonjenija Srbiji od Trampove koja nema opterećenje da je učestvovala u projektu stvaranja nezavisnog Kosova.

-Zato je Trampova administracija bila otvorenija za kompromis. Međutim, situacija se menja i realna međunarodna politička scena se promenila. Kosovo nema više tako jake pozicije kao što je imalo, ono nema većinu, ne može nigde da postane član-, zaključuje Dačić.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR