Glas Javnosti

Dačić o viznoj liberalizaciji za Kosovo: Loša poruka za Beograd…

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno nagrađuje, dok se preti onima koji su korektni kao Srbija.

On je za RTS rekao da je spreman da aplaudira kada Kijev kaže da su Krim i Donbas Ukrajina, ali nije uveren da će i sam dobiti aplauz kada kaže da je Kosovo Srbija.

Dačić, koji se nalazi u Poljskoj gde u Lođu danas počinje Savet ministara država članica OEBS, kaže za izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom nije njegov prioritet, negira postojanje Briselskog sporazuma i zaklinje se pred poslanicima da nikada neće formirati ZSO i da ga to ne interesuje, da bi to mnogo više trebalo da brine međunarodnu zajednicu nego Beograd.


– On direktno pljuje na integritet EU, Briselski sporazum nisam potpisao samo ja već i Ketrin Ešton i Hašim Tači. Interes EU je da sačuva autoritet – rekao je Dačić.

Ukazuje i na to da se postavlja pitanje selektivnog odnosa kada se uzme u obzir da će Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno biti nagrađivana – kao što je odluka o viznoj liberalizaciji, ili podnošenje kandidature za članstvo u EU, dok se preti onima koji su korektni kao Srbija.

– To su kao neki indikatori da otkrijete ko je čiji miljenik. Za nas je to veoma loša poruka jer se time pokazuje da su dvostruki standardi veoma prisutni – istakao je ministar.

Na pitanje kako Srbija može da spreči apliciranje Prištine za članstvo za status kandidata u EU, Dačić odgovara da ne možemo da sprečimo nešto gde nismo članovi.

– Mi nismo članovi EU, države članice glasaju za to, a njih pet ne priznaju Kosovo i Mađarska, koja priznaje, ali je rekla da neće glasati za prijem Kosova – istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da će Priština ići na formulaciju da to nema veze sa statusom, već da hoće da dobiju status kandidata, a o statusu posle da se razgovara.

– Ako tako urade, ubiće pregovore. Jer o čemu da pregovaramo ako im priznate status kandidata, to znači da ste ih priznali i kao državu – poručio je Dačić.


Govoreći o upozorenju građanima da ne putuju u Ankaru, Dačić kaže da je njegova dužnost da obavesti javnost o informacijama koje dobija od bezbednosnih službi.

– Dobili smo informacije o ozbiljnim indicijama da postoji takva mogućnost. Da li će se desiti ili ne, niko ne može da pretpostavi, moja obaveza je da sa tim upoznam građane – rekao je šef srpske diplomatije.

To nije poziv građanima da uopšte ne idu u Tursku, nego opreznost u naredne dve nedelje – da obrate pažnju na boravak u Ankari – objasnio je Dačić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR