Glas Javnosti

DAČIĆ: NEMOGUĆE IZRUČENJE RADOIČIĆA, sudiće mu se pred domaćim sudovima

Politika
Autor: Glas javnosti

Mi nikada nismo prihvatili Ohridski sporazum u celini, rekao je Dačić.

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da neće biti razgovora o sprovođenju francusko-nemačkog plana dok se na Kosovu i Metohiji ne formira Zajednica srpskih opština (ZSO).

Dačić, koji je nosilac izborne liste „Ivica Dačić-premijer“, kazao je u intervjuu agenciji Beta da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo i da se nada da francusko-nemački plan neće postati deo pregovaračkog Poglavlja 35 s Evropskom unijom (EU).

Komentarišući Interpolovu poternicu za bivšim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, Dačić je kazao da je izručenje Radoičiča Prištini nemoguće.

 „Predsednik Vučić je rekao da je istraga protiv Radoičića u toku i svi sudski procesi će se voditi pred domaćim sudovima. Nemoralno je da vlast u Prištini, koja je došla iz šume, iz OVK-a, proglašava srpski narod za teroriste“, rekao je on.

On je rekao da je SPS patriotska stranka, a na pitanje da li pod patriotizmom smatra i potpisivanje Briselskog ili Vašingtonskog sporazuma ili prihvatanje francusko-nemačkog plana i Ohridskog sporazuma o mapi puta, Dačić je kazao da je osnovni cilj vlasti u Beogradu da „nema priznavanja nezavisnosti Kosova i članstva u Ujedinjenim nacijama (UN)“.

Dodao je da 15 godina od samoproglašene nezavisnosti Kosovo nije uspelo da verifikuje nezavisnost.

„Od 110 zemalja koje su priznavale Kosovo, sada ih je 84, od ukupno 193 članice UN-a. Briselski sporazum je potpisan da bi se omogućio dijalog, a da se ne naruše državni i nacionalni interesi. Kroz formu ZSO trebalo je da se institucije Srbije pretvore u institucije Srba na Kosovu, a da bezbednosne kosovske snage ne ulaze na teritoriju gde žive Srbi. Predviđeno je bilo i da sve kosovske insticije koje su pod protektoratom UN-a budu sastavljene od Srba“, rekao je.

Naglasio je da Briselskim sporazumom nisu narušeni teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Na pitanje da li se tačkom (14) Briselskog sporazuma koja predviđa da jedna strana neće blokirati drugu na putu ka EU narušava teritorijalni integritet Srbije, Dačić je rekao da to „nema veze“ s članstvom Kosova u UN-u.

Upitan da li je i šta Briselski sporazum doneo srpskoj zajednici na Kosovu, Dačić je kazao da je taj sporazum doneo deset godina mira.

„Deset godina nismo trpeli pritiske da moramo da priznamo Kosovo. Nažalost, međunarodna zajednica je pokazala da nema kredibilitet da Prištinu natera da ispuni obaveze iz sporazuma. Srpska zajednica nije u teškoj poziciji zbog Briselskog sporazuma, nego zbog Kurtijevog nepoštovanja sporazuma. Stav Prištine je da ne primeni ništa što ne odgovara njihovom konceptu nezavisnosti“, naglasio je on.

Za Ohridski sporazum Dačić je kazao da je predsednik Aleksandar Vučić izuzeo svoju saglasnost vezano za delove koji se mogu protumačiti kao de fakto ili de jure priznanje Kosova.

„Mi nikada nismo prihvatili Ohridski sporazum u celini. Predsednik Vučić je rekao da na Kosovu i Metohiji prvo treba da se formira ZSO, pa onda možemo da razgovaramo o svemu“, istakao je on.

Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR