Glas Javnosti

Dačić: Ne verujemo ništa Prištini, oni se nadaju pobedi Bajdena!

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da još nije izvesno šta će biti tema i šta mi bi mogao da bude rezultat sastanka Beograda i Prištine u Beloj kući, koji je za 27. jun najavio specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel.

On je rekao da „'lbanska strana verovatno ima više poverenja u kandidata Demokrata za predsedika SAD na novembarskim izborima Džoa Bajdena i očekuju njegovu vlast i sad je pitanje da li su spremni na bilo kakav kompromis ili je ovo samo dobijanje na vremenu'.

Dačić je  rekao da se može primetiti "velika plima želja pojedinih međunarodnih faktora da se organizuju razni skupovi“.

Takođe je rekao da predstoji niz sastanaka: sa izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a od ranije i inicijativa Nemačke i Francuske o susretu predstavnika Srbije i Kosova, ali ih je – kako je dodao – sad „pretekao“ Grenel.

-Kako mi to često kažemo, mi se javljamo kad nas neko pozove, odgovorna smo strana i učestvovaćemo u svim tim aktivnostima, ali branićemo naše nacionalne i državne interese, želimo kompromis ako ga neko ponudi, rekao je Dačić.

Po njegovim rečima, „ako neko misli da je kompromis da mi samo treba da priznamo nezavisno Kosovo i da je to cilj svih pritisaka, mislim da je to gubljene vremena“.

-To smo ja i Vučić jasno rekli, mislim da su to svi shvatili - dodao je Dačić.

On je rekao da je promena kod američke administracije u tome što su „oni svesni da treba da se nađe kompromis, dok je ranija administracija govorila da je to pitanje rešeno i da Srbiju samo treba pritiskati da prizna Kosovo“.

- To bi trebalo iskoristit - rekao je Dačić.

 

-Ja ništa ne verujem Prištini, rekao je Dačić, navodeći da Priština svako mesto koristi da lobira za priznanje nezavnisnosti Kosova.

(Izvor: Danas)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR