Glas Javnosti

Dačić: Kurtiju odgovara stalno zaoštravanje situacije, Srbija želi mir i stabilnost

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju odgovara stalno zaoštravanje situacije, dok Srbija želi mir i stabilnost, jer je opstanak srpskog naroda najvažniji.

Dačić je naveo da prištinske vlasti rade sve u cilju izazivanja reakcija Srba koji žive na KiM i izazivanja njihovog sukoba sa Kforom kako bi međunarodna zajednica reagovala oštro prema Srbiji.


"Kurtiju kao da je propao dan ili nedelja ako ne izazove neki novi incident. Mislim da smo došli do toga da više nema gde dalje, u smislu toga da su Srbi prinuđeni da se bore za golu egzistenciju. Ovde nije reč o političkom nadmetanju, političkim prepucavanjima, da li će Srbi sada da se politički organizuju i imaju određeni broj poslanika ili odbornika u institucijama, nego je reč o fizičkom opstanku, jer se dešavaju hapšenja ljudi, puca se na ljude, reč je o narušavanju tih osnovnih ljudskih i građanskih prava", rekao je Dačić.

Komentarišući nedavno hapšenje trojice naoružanih kosovskih specijalaca na teriroriji centralne Srbije od strane pripadnika srpske policije, Dačić je rekao da oni nisu imali pravo da budu na toj lokaciji i da je to teško krivično delo. Dodao je da kao opravdanje za ulazak na teritoriju centralne Srbije oni koriste izgovore da su se tu našli slučajno, navodeći da iako može da se dogodi da neko zaluta na tuđu teritoriju u ovom slučaju nije reč o tome.

Kako je naveo, čak i da je tačna Kurtijeva priča da su bili 300 metara od administrativne linije oni tu ne bi smeli da budu, jer to nije po Kumanovskom sporazumu, a na tom prostoru mogu da patroliraju samo jedinice Kfora.


"Mislim da su oni sada u problemu kako da objasne zašto su ovi policajci bili na teritoriji centralne Srbije. Očito je da je Priština suočena sa čitavim nizom zahteva koje Kurti uopšte ne želi da ispunjava, njemu odgovara stalno zaoštravanje situacije, nama odgovara mir, stabilnost, da nemamo incidenata, jer nam je opstanak našeg naroda najvažniji", rekao je Dačić.

On je istakao i da je Vučić zato pozvao sve Srbe na mirne proteste.

"Međunarodna zajednica bi trebalo da izvrši pritisak da se desi deeskalacija u smislu da se povuku gradonačelnici, policijske snage i da se puste svi Srbi koji su uhapšeni", rekao je Dačić.

Glas javnosti/T01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR