Glas Javnosti

DAČIĆ GA PRECRTAO! Branko Ružić posle skoro 20 godina NIJE NA LISTI SOCIJALISTA (CEO SPISAK SPS)

Politika
Autor: Glas javnosti

Socijalistička partija Srbije Jedinstvena Srbija i Zeleni Srbije predali su Republičkoj izbornoj komisiji koalicionu listu za parlamentarne izbore "Ivica Dačić, premijer Srbije", koju je podržalo više od 20.000 građana.

Nosilac liste i kandidat za gradonačelnika Beograda ove koalicije je advokat Toma Fila, pa je naziv liste za izbore u Beogradu "Ivica Dačić - premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda".

Posle Dačića i Markovića, broj tri na listi je predsednik Socijalističke omladine Srbije Uglješa Marković, a na nakon njega na listi su dosadašnja poslanica u Skupštini Srbije Dijana Radović i potpredsednica Skupštine Vojvodine Aleksandra Ađanković.

U samom vrhu liste je direktor Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović" Vladimir Đukić, a na listi je i glavna sestra u toj ustanovi Nataša Bogunović. Na listi je i predsednik Saveza penzionera Srbije Andrija Savić i nekadašnji kapiten rukometne reprezentacije Srbije Ratko Nikolić.

Ono što posebno upada u oči je da nema Branka Ružića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i to će biti prvi put skoro dve decenije da ga nema na listi SPS.

Ružić je rođen 1975. godine u Zemunu. Od 1996. do 1999. godine obavljao je funkciju studenta prodekana na FPN-u, a na mesto predsednika Mladih socijalista izabran je 2000. godine. 

Od 2001. godine potpredsednik je Glavnog odbora SPS-a, a u isto vreme (do kraja 2002. godine) bio je i portparol SPS. Predsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora stranke postaje decembra 2006. godine. Bio je poslanik u Skupštini u sazivu 2001-2003. godine.

U periodu od 2004. do 2006. godine bio je poslanik u Skupštini državne zajednice Srbija i Crna Gora,  član skupštinskog Odbora za Evropske integracije, član stalne delegacije Skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, u kojem je bio član Političkog komiteta i Komiteta za ljudska prava.

Nakon izbora 2008. postaje šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija (SPS-JS), do avgusta 2013. godine, kada u rekonstruisanoj Vladi preuzima funkciju ministra bez portfelja zaduženog za Evropske integracije.

Nakon izbora 2014. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.


Povodom skidanja sa programa emisije „Utisak nedelje“ u septembru 2014, Ružić je izjavio da političari imaju obavezu da stanu u odbranu principa, vladavine prava, novinarskih sloboda, izražavanja različitosti u stavovima i mišljenjima i afirmacije demokratskih i evropskih vrednosti. On je naveo i da ga takođe obuzima utisak da protokom vremena „promena svesti i mentaliteta poprima obrise duha vremena“ kada su „vlažili“ i koaksijalni kablovi.

Kako se razvijala karijera Branka Ružića i kako je menjao mišljenja o svojim koalicionim partnerima pogledajte u sledećem tajmlajnu.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić predložila je u junu 2017. da Ružić bude njen naslednik na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, gde se nalazi i danas.

Potpredsednik SPS-a Đorđe Milićević saopštio je 26. oktobra 2020. da će Ružić biti prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 














BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR