Glas Javnosti

DA LI SRBIJA MOŽE DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI: Koliko joj to dozvoljava zakon dok imamo tehničku vladu?

Politika
Autor: Glas javnosti

Po zakonu o Vladi, ova institucija u svom tehničkom mandatu, kakvu Srbija već mesecima ima, i imaće je najverovatnije čak do jeseni, može vršiti samo tekuće poslove, ali i donositi zakone i druge opšte akte ako "to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća".

Da li je u trenutnim spoljnopolitičkim okolnostima interes odbrane i to odbrane od pritisaka Zapada da vlada u tehničkom mandatu potraje i ne donosi bitne odluke pa ni sankcije Rusiji?

Dok ne dobije novu vladu Srbija će imati vladu u tehničkom mandatu, a taj mandat će, po svemu sudeći, trajati do jeseni pošto još nisu proglašeni ni konačni rezultati parlamentarnih izbora, a kamoli konstituisana skupština.

U situaciji kada se svako malo u javnosti priča o sve jačim pritiscima Zapada na Srbiju da prilagodi spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU i priključi se sankcijama Rusiji, jedan od odgovora koji se može čuti je da vlada u tehničkom mandatu ne može donositi tako značajne odluke.

"Dvosmislen" Zakon o vladi

A kakve odluke Vlada u tehničkom mandatu može doneti? Član 17. Zakona o vladi to definiše tako da se može dvosmsleno shvatiti.

- Vlada kojoj je prestao mandat može vršiti samo tekuće poslove i ne može predlagati Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća - stoji u članu 17. Zakona o vladi.

Kako dalje piše, Vlada ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.
- Vlada kojoj je prestao mandat ne može predsedniku Republike predložiti raspuštanje Narodne skupštine. Član Vlade kome je mandat prestao usled prestanka mandata Vlade ima ista ovlašćenja kao član Vlade koji je podneo ostavku - piše u članu 17. Zakona o vladi.

"Nije poželjno vršiti pritisak na zemlju bez vlade"

Imajući sve to u vidu, postavlja se pitanje kakvu će ulogu Vlada u tehničkom mandatu imati narednih meseci u Srbiji? Da li će možda donositi bitne, strateške odluke, pre svega, u vezi sa ratom u Ukrajini? 

Izvršni direktor agencije "Faktor plus" Predrag Lacmanović ističeda je "pravo disciplina koja uvek može dvostruko da se tumači", prenosi Blic.

- To nije slučaj samo kod nas nego i u drugim državama bez obzira na to da li se radi o kontinenatlnom ili anglo-saksonskom pravu. Zbog toga očekujem da bude polemika u vezi sa ovlaćenjima tehničke vlade sve dok se kod nas ne formira vlada - naglašava Lacmanović.

Ipak,  Lacmanović ne očekuje krupne odluke od vlade u tehničkom mandatu.

-Praksa međunardone politike je da nije poželjno vršiti pritisak na zemlju koja nema formiranu vladu. Mislim da je naša mudra odluka da ne žurimo toliko sa formiranjem vlade u spoljnopolitičkoj situaciji koju je izazvao rat u Ukrajini. Pogotovo što i u samoj EU postoje razlike u vezi sa sankcijama Rusiji od Mađarske do Nemačke - ocenjuje Lacmanović.
"Pametnije sačekati sa odlukom o sankcijama"

Kako kaže, jedan od razloga odugovlačenja sa formiranjem vlade su i očekivani pritisci Zapada.

-Mislim da je pametnije sačekati da vidimo kako će se situacija u Evropi i svetu odvijati u vezi sa ratom u Ukrajini. Kod nas ne vlada govor mržnje niti se slave pobede ni porazi u ratu u Ukrajini tako da mislim da trenutno činimo ono najbolje što je u našoj moći, a pritom smo zavisni od velikih sila - podvlači Lacmanović.

Zbog toga izvršni direktor agencije "Faktor plus" smatra da će vlada obavljati samo tehničke poslove u narednom periodu.

Dok ne dobije novu vladu Srbija će imati vladu u tehničkom mandatu, a taj mandat će, po svemu sudeći, trajati do jeseni pošto još nisu proglašeni ni konačni rezultati parlamentarnih izbora, a kamoli konstituisana skupština.

U situaciji kada se svako malo u javnosti priča o sve jačim pritiscima Zapada na Srbiju da prilagodi spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU i priključi se sankcijama Rusiji, jedan od odgovora koji se može čuti je da vlada u tehničkom mandatu ne može donositi tako značajne odluke.

Đukić: Tehnička vlada treba da sprovodi zakone

S druge strane, bivši diplomata u Belorusiji Srećko Đukić ocenjuje da je i vlada u tehničkom mandatu dužna da primenjuje zakone.

-Vlada u tehničkom mandatu može da radi sve što je zakonski propisano. To znači da ne može da donosi zakone, ali može da primenjuje postojeće zakone. Lično mislim, da bi prilagođavanje spoljne politike sa spoljnom politikom EU i uvođenje eventualnih sankcija Rusiji bila samo primena postojećih zakona - tvrdi Đukić.

Kako kaže, bez obzira na sve, institucije vlasti bi morali znatno brže i efikasnije da se formiraju u Srbiji.
-Poređenja radi, naš predsednika još nije položio zakletvu, a francuski predsednik Emanuel Makron je to učinio iako je tri nedelje kasnije izabran od našeg. Ne bi trebalo da se zavaramo da pojedini faktori u Evropi ne znaju dobro situaciju u našoj zemlji. Oni znaju šta vlada može da uradi i ne obaziru se na to da li je vlad au tehničkom mandatu ili ne - apostrofira Đukić.

Naš sagovornik smatra da naši zvaničnici neće moći beskonačno dugo da odlažu odluku o uvođenju sankcija Rusiji.

- Mislim da je sazrela situacija za rešavanje mnogih pitanja. Moraćemo da odlučimo kakvu politiku želimo da vodimo. Ta priča o vladi o tehničkom mandatu više je za unutrašnju upotrebu - zaključuje Đukić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR