Glas Javnosti
posta

CRVENE BERETKE FINANSIRALO 170 NAJJAČIH SRPSKIH BIZNISMENA: Nisu štedeli novac za tehniku, oružje i vozni park!

Politika
Autor: Glas javnosti

Jedinicu za specijalne operacije (JSO), kojom je komandovao i Milorad Ulemek Legija, njihovu opremu i akcije, finansiralo je 170 biznismena - direktora uspešnih društvenih i privatnih firmi u SR Jugoslaviji. Neki su praktično reketirani pošto su novac, kako ukazuju relevantni dokumenti, davali milom a neki silom!

Sa druge strane, oni koji su bili široke ruke dobijali su posebne pismene pohvale, piše Srpski telegraf.

Tajni spisak "sponzora" JSO ili "crvenih beretki", čiji su pojedini pripadnici sa Legijom na čelu osuđeni na najviše kazne zatvora zbog ubistava i najtežih krivičnih dela, sačinila je ondašnja služba, a "troškovi" nisu bili bezazleni. Tako je samo na izradu uniformi i oznaka, u jednom kontingentu, otišlo pola miliona tadašnjih nemačkih maraka.

Predviđeno je bilo da JSO, kako je objašnjeno, bude opremljena po svim principima vojne organizacije. Nisu štedeli novac za tehniku, oružje, vozni park... Čak ni za letnje i zimske uniforme. Tako su, kako se navodi u dokumentaciji, 500.000 maraka tražili za 1.000 komada tzv. RM modela uniformi, dugmadi za uniforme (6.000 komada) šapke (2.000), kopče za ešarpu po istom modelu, kao i VJ i amblem vuk za šapku (1.000) i oznake činova na reverima i rukavima (pešadija 1.000 komada, artiljerija 500, veza 100, padobranci 100, vazduhoplovci 200, ronioci 100, alpinisti 100, tehnička služba 300 i sanitetska služba 60).

Ali pare nisu nikakav problem i sve će biti plaćeno u gotovom - bez poreza", navedeno je u dokumentaciji koja je korišćena i u haškim procesima.

Obaveštajna uprava RDB sačinila je tokom 1996. i 1997 spisak od 170 najuspešnijih direktora društvenih i privatnih firmi u SRJ koje raspolažu najvećim kapitalom:

-Cilj je bio da se preko ovih direktora - milom ili silom, obezbede sredstva za finansiranje specijalne jedinice (JSO) i njihovih specijalnih operacija. Centri RDB bili su zaduženi da na svojoj teritoriji "pokrivaju", "prate i brinu" o uspešnim firmama i rukovodećem kadru. Predviđeno je da se firmama koje budu dobrovoljno izdvajale novac za finansiranje navedenih aktivnosti uruče posebne "pismene pohvale, navodi se u dokumentaciji.

youtube

Time je, kako se dodaje, "zaokružen proces međusobnog povezivanja mafije, ratnih profitera, novokomponovanih 'biznismena' i klasičnih kriminalaca od većeg 'ugleda'". Kao "biznisi" označeni su šverc droge, iznošenje deviza iz zemlje...

Bivši operativac DB Božidar Spasić ne sumnja u autentičnost dokumentacije iz koje se vidi, kako kaže, da je vršeno političko-finansijsko reketiranje za "crvene beretke".

 -Nisu na tom tajnom spisku bili samo veliki asovi u biznisu, već i oni koji su imali manji ili srednji obrt. Ali tu su i oni koji su se bavili švercovanjem goriva, kola, oružja, droge... Nekima je davan poseban račun, na koji bi prebacivali pare, drugi su bili u obavezi da donesu sumu gde im se kaže ili bi po pare dolazio kurir. Inače, "naplata" je vršena i kroz robu. Onaj ko je držao, recimo, benzinske pumpe davao je gorivo, kaže Spasić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR