Glas Javnosti

Црта поднела девет пријава због кршења изборних закона и стандарда

Politika
Autor: beta.rs/foto:crta

Посматрачка мисија Црта позвала је надлежне институције да истраже случајеве кршења изборних стандарда и закона током и пре предизборне кампање и санкционишу евентуалне починиоце, наводећи да је током поднела девет пријава Агенцији за борбу против корупције, а једна просветној инспекцији.

Црта је почела да прати кључне елементе изборне кампање за народне посланике три недеље пре расписивања избора и у том периоду поднела је девет пријава и то седам за случајеве злоупотребе јавних ресурса, две за функционерску кампању и три за кршење забране финансирања из Закона о финансирању политичких активности.

Поднета је и пријава просветној инспекцији за уочене случајеве недозвољених активности политичара у образовним институцијама, а прикупљени су и наводи о притисцима на бираче, посебно на запослене у јавном сектору.

По оцени Црте постоји и изразит дисбаланс у медијској заступљености представника владајуће већине, опозиције која учествује на изборима и опозиције у бојкоту, оценила је данас посматрачка мисија Црте.

Шеф посматрачке мисије Црте Раша Недељdisbalans

ков рекао је да ће та организација наставити да прати наводе о притисцима на бираче, а позвали су и надлежне институције да предузму све неопходне кораке, истраже случајеве и санкционишу евентуалне починиоце.

"Циљ наше посматрачке мисије је да ефикасно испратимо и анализирамо примену закона и међународних стандарда за спровођење избора, да информишемо грађане о квалитету и демократичности изборног процеса и дешавањима током кампање, али и да обезбедимо брзу реакцију у случајевима кршења изборних процедура", рекао је Недељков.

Забележено је и неколико случајева притисака на политичке актере широм политичког спектра, у виду уништавања страначких просторија од стране непознатих актера, онемогућавања спровођења промотивних активности у јавним просторима и застрашивања.

У више од 170 случајева активисти странака су делили хуманитарне пакете, организовали радне акције, лекарске услуге, пружали помоћ домаћинствима, удружењима и институцијама.

"Иако се подводе под поткупљивање бирача и индиректну куповину гласова и нису сврха оснивања и деловања политичких странака, хуманитарне активности су једно од кључних средстава који су странке власти користиле да ступе у контакт са грађанима", нагласила је координаторка истраживачког тима Црте Тамара Бранковић.

Налази мониторинга медија, спроведеног од 14. октобра 2019. до 3. марта 2020. године, показују да су све телевизије са националном покривеношћу већину времена уступиле представницима владајуће већине, као и да је извештавање о странкама на власти претежно позитивног или неутралног тона, о опозицији која учествује на изборима претежно неутрално а о опозицији која бојкотује доминанто негативно, саопштила је посматрачка мисија Црта.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR