Glas Javnosti

Čovek koji je NASLEDIO MARKA ĐURIĆA: Ko je PETAR PETKOVIĆ?

Politika
Autor: Glas javnosti

Posle odluke Vlade Srbije da  bivšeg šefa kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, pošalje za ambasadora u Vašington na njegovo mesto imenaovan je Petar Petković.

I budući ambasador Srbije u SAD, Đurić, potvrdio je da će ga na bivšoj funkciji zameniti jedan od njegovih pomoćnika u Kancelariji za KiM , Petković.

Javnosti Srbije Petar Petković nije poznat kao njegov prethodnik po funkciji.  Petković je u SNS došao iz Demokarstke stranke Srbije 2014. godine, kada je odmah posle odlaska Vojislava Koštunice i sam napustio DSS. 

Na mesto portparola DSS došao je po liniji nekadašnjeg šefa kabineta  Vojislava Koštunice, Aleksandra Nikitovića, koji je bio “siva eminencija” te stranke.

Svojevremeno, stari  desesovci su govorili da “nikada nisu imali goreg portparola”. Petković je , kako su tada tvrdili u DSS,” po mišljenje išao kod Nikitovića i nikada i ni o čemu  nije imao  svoj stav”. Među Koštunicinim demokratama bio je vrlo neomiljen.

Petković je bio i savetnik u Kabinetu Vojislava Koštunice od 2007. do 2008. Godine.

Interesantno je napomenuti da je tokom 2006-2007. godine Vlada Srbije formirala tzv. Aktivni centar koji je okupio jedan broj mlađih ljudi u cilju odbrane Kosova i Metohije. Članovi tog centra su bili Petar Petković, Marko Đurić,   Nikola Selaković, savetnik predsednika Srbije i Miloš Jovanović, sadašnji potpredsednik Demokratske stranke Srbije.

Kada su rešili da se politički aktiviraju Petković i Jovanović otišli su u DSS, a Đurić i Selaković u SNS.

Petković je završio Bogoslovski fakultet u Beogradu, na kome diplomirao 2006. godine. Ali umesto teologija , odlučio je da se bavi politikom. Na Bogoslovskom fakultetu ga ne bije  dobar glas među kolegama. Zli jezici tvrde da je bio dobar student, ali da se “dodvoravao” profesorima tako što je “otkucavao” kolege koje su vikendom odlazile u provod.

Diplomske akademske master studije završio je  na Fakultetu političkih nauka, gde je stekao zvanje diplomiranog politikologa mastera 2011. godine.

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na Katedri za međunarodne i evropske studije,   takođe je završio trogodišnje doktorske studije i 9. oktobra 2018. godine odbranio doktorsku disertaciju na temu: "Transnacionalizam evropske hrišćhanske demokratije u XX veku", stekavši zvanje doktora političkih nauka.

Zaposlen je u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu od 2007. godine, sa zvanjem naučnog saradnika, gde mu je status u mirovanju.

Član je glavnog odbora Srpske napredne stranke od 2017. godine. Narodni poslanik bio je u devetom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije, od 2012. do 2014. godine.

Petković je oženjejn Nadicom Dević, kćerkom Ilije Devića, koji je poznat po   privatizaciji   ATP “Vojvodina” .

Petkovićev tast  je postao vlasnik Autotransportnog preduzeća "Vojvodina" nakon njegove privatizacije, a ubrzo je sa Gradom Novim Sadom potpisao ugovor o izgradnji nove autobuske stanice za međumesni saobraćaj.

Prema Devićevom shvatanju, ovaj ugovor podrazumevao je i zatvaranje postojeće autobuske stanice u vlasništvu Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća "Novi Sad". Međutim, gradska vlast pod Majom Gojković, sadašnjoj stranačkom koleginicom Petra Petkovića,  imala je drugačije shvatanje ugovora i tu su počeli problemi, zbog kojih će kasnije Novi Sad, nakon višegodišnjeg spora, Deviću isplatiti višemilionsku nadoknadu.

Privatizacija ATP "Vojvodine" dospela je u žižu javnosti i kao jedna od 24 sporne privatizacije, na koje Evropska komisija već godinama ukazuje vlastima u Srbiji.

Petković je rođen u Zaječaru 1980.godine, govori engleski i služi se riuskim jezikom. Otac je dvoje dece.

(Glas javnosti/ O.M.)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR