Glas Javnosti

CIK objavio izlaznost na izborima u BiH

Politika
Autor: Glas javnosti/pink

Na opštim izborima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH izlaznost iznosi 50 odsto ili 1.644.044 od ukupnog broja birača, saopštio je CIK na konferenciji za novinare.

U Republici Srpskoj glasalo je 638.076 birača ili 53 odsto, u FBiH 973.653 birača ili 48 odsto, dok je u Brčkom distriktu glasalo 32.315 birača ili 44 odsto, piše Srpskainfo. 

U toku izbornog dana zabeležena su 52 incidenta na biralištima, od toga 26 u FBiH, 21 u Srpskoj, te pet u Distriktu Brčko.

Predsednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović izjavio je, povodom nametnute odluke Kristojana Šmita o izmenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, da članove CIK-a čeka puno posla jer je broj delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH koji se biraju iz kantonalnih skupština povećan na 80.
- To će morati zahtevati i korekcije u određenim podzakonskim propisima - rekao je Arnautović novinarima.

On je dodao da u ovom trenutku ne može komentarisati nametnutu odluku.

Član CIK-a Irena Hadžiabdić istakla je da je CIK sad fokusiran na glavni zadatak, a to je da javnosti što pre prikupe i saopšte izborne rezultate.

- Mi imamo informaciju, odluka je stigla i ona je objavljena, ali mi njoj nismo posvetili dovoljno pažnje, a ja pet minuta - rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je dodala da će joj to biti zadatak u narednim danima kada CIK završi ono što je neophodno noćas i sutra u toku dana.

Šmit je večeras nametnuo izmene Izbornog zakona i u Ustav Federacije BiH, kako je navedeno, uneo zahtev za obaveznu saradnju.

U pisanoj izjavi Šmita objavljeno na stranici OHR-a navodi se da je ovom odlukom povećan broj delegata u Domu naroda FBiH, a prvi put ostali iz svih kantona mogu biti zastupljeni u ovom domu.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR