Glas Javnosti

DANAS ČETVRTI PROTEST "SRBIJA PROTIV NASILJA": Ovu su ruta i zahtevi

Politika
Autor: Glas javnosti

Za danas je zakazan novi protest “Srbija protiv nasilja” koji će ovaj put biti u vidu velikog prstena građana oko RTS-a, saopštili su organizatori.

Kako se navodi u saopštenju, ovo će verovatno biti najveći, ili jedan od najvećih javnih skupova koji se ikada desio u našem gradu i državi.

„Zbog očekivano veoma velikog broja ljudi i ograničenih mogućnosti kretanja, organizatori su se ovaj put odlučili za mnogo kraću trasu kretanja koja će završiti formiranjem prstena oko RTS-a“, napominje se u saopštenju.

Protest će početi ispred Narodne skupštine u 18 časova, a građani će se u povorci kretati Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, zatim će skrenuti levo u Beogradsku ulicu, levo u ulicu Ilije Garašanina i opet levo u Takovsku do RTS-a.


Foto: Printskrin N1

„Sve građane koji, zbog velikog broja ljudi, ne budu mogli da prođu celom trasom, molimo da se rasporede u pravcu Tašmajdanskog parka, gde će biti postavljena još jedna bina i tako formiraju prsten. Na taj način ćemo svi zajedno učestvovati u masovnom prstenu oko RTS-a i zahtevati da javni servis na pravi način, nepristrasno i odgovorno izveštava o ogromnim problemima našeg društva, masovnim ubistvima, protestima i zahtevima protesta, kao i načinima na koje kao društvo možemo da prevaziđemo ovu tragediju. Protest će trajati do 22 časa“, navode organizatori.


Oni pozivaju u građane da ponesu po cvet i ostave ispred Narodne skupštine „kako bismo pokazali poštovanje prema žrtvama masovnih ubistava i saosećanje sa porodicama i prijateljima preminulih“.

„Molimo sve građane da pokažu najveću moguću odgovornost prema mirnom i nenasilnom karakteru protesta. Režim nema nikakav odgovor na ovo i najviše bi voleli kada bi došlo do nasilja ili incidenta. Organizatori pozivaju sve građane da zbog osetljivosti trenutka u kome se protest dešava pokažu dodatnu dozu odgovornosti i da se u slučaju bilo kakvih provokacija odmah sklone od provokatora, izoluju ih i ne dozvole im da protest izmanipulišu“, ističu oni.


Podsetili su i na zahteve protesta:

„Zahtevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smenu odgovornih ministara.

Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtevamo

1) oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV,

2) smenu svih članova Saveta REM-a, koji je svojim nečinjenjem omogućio nesmetano širenje mrženje i nasilja,

3) gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks,

4) smenu rukovodstva RTS-a,

5) hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa“.


Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR