Glas Javnosti

ČETVRTI DAN DRAME NA KOSOVU I METOHIJI: Helikopter Kfora iznad barikade na Rudaru! SRBI NE ODUSTAJU, Priština dala rok! (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti/Kurir

Barikade na severu Kosova i Metohije ulaze u četvrti dan, a pritvor Dejanu Pantiću, zbog čijeg hapšenja su Srbi podigli barikade produžen je na 30 dana. Posle mnogobrojnih apela i pritisaka javnosti i čitave Srbije, Euleksu su predati lekovi za Dejana Pantića.

Predsednik privremenog organa opštine Leposavić, Zoran Todić u izjavi za Radio Beograd rekao je da je Dejanu Pantiću dostavljena terapija.

"Pored snažnog pritiska koji je izvršila naša država Srbija, Kancelarija za KiM i celokupna srpska javnost kao i Srbi sa Kosova i Metohije, jednostavno svi mi dobro znamo da je Pantić nepravedno i neosnovano uhapšen - čovek koji je teški srčani bolesnik, kome je svakodnevno potrebna terapija", rekao je Todić.

"Posle četiri dana agonije danas smo uspeli i obezbedili smo neophodnu terapiju, lekove, tako da smo u saradnji sa pripadnicima Euleksa uspeli da dostavimo neophodne lekove Pantiću koji se nalazi u bazi specijalne policije u blizini administrativnog prelaza Jarinje", istakao je Todić, prenosi RTS.


Priština dala rok

Iz kabineta premijera lažne države Kosova Aljbina Kurtija navode da postoji rok za uklanjanje barikada na severu Kosova i Metohije.

Jeton Zulfaj, savetnik Aljbina Kurtija, navodi da barikade treba ukloniti pre nego što policija krene u akciju, a prema njegovim rečima akcija će biti urađena u koordinaciji sa snagama Kfora, prenosi Gazeta.

- Dati su im rok i vreme da uklone barikade pre akcije policije koja mora da otvori put da bi se omogućila sloboda kretanja. Prvo je Kforu dat prostor da to sprovede. Naravno da postoji rok - rekao je Zulfaj.



Prema njegovim rečima, srpski narod je već četvrtu noć zaredom na barikadama i pored loših vremenskih prilika.

"Bilo je hladno noćas - zaista je ovog puta odlučan i istrajan u nameri da brani naše postojanje ovde na našim vekovnim ognjištima, da brani svoju imovinu, svoje živote, svoje porodice i svoje postojanje. Tako da, ovog puta, zaista, srpski narod je jedinstven i složan, tako da ćemo mi sigurno istrajati u našoj borbi za budućnost ovde na prostorima gde mi živimo vekovima", poručio je Todić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je EU da pomogne da Dejan Pantić bude pušten iz pritvora navodeći da je zgrožena zbog onoga što mu se dešava.

Ona je odgovarajući na pitanja novinara, nakon skupa u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji, podsetila da je u poslednje vreme bilo više takvih hapšenja nevinih ljudi i ocenila da je kriza u pokrajini izazvana da bi Aljbin Kurti vršio pritisak na Beograd.

Prema njenim rečima, na Kosovu i Metohiji sve bi bilo drugačije da je primenjen Briselski sprazum, jer bi situacija bila stabilnija i mirnija, razgovori sa Prištinom bi bili nastavljeni, a Srbi bi se vratili u prištinske institucije.

Brnabić je rekla da ne može da pozove Srbe da sklone barikade sa severa Kosova i Metohije ako naoružani specijalci upadaju u vrtiće njihove dece.

"Kako ja da kažem Srbima na barikadama iz udobnosti Beograda da budu strpljivi i tolerantni ? Kako kad oni odvedu decu u vrtić i tamo im upadnu naoružani specijalci ROSU? Da vam nisu bezbedna deca u vrtiću da li biste bili na barikadama", upitala je premijerka odgovarajući na pitanje da li će pozvati Srbe da uklone barikade, prenosi RTS.

Ona je pozvala na primenu Briselskog sporazuma i rekla da ne razume zašto on ne može da bude primenjen i šta je tu problem.

Brnabić je navela i da postoje velika neslaganja sa SAD u vezi sa pitanjem KiM, ali je dodala kako je saradnja sa američkom stranom bolja nego ikada u poslednjih 30 godina i da je zahvaljujući tome nađeno rešenje za registarske tablice i lične karte.

Kfor rasporedio tri teška vozila za uklanjanje barikada!

Kfor je na severu Kosova i Metohije rasporedio tri teška vozila za uklanjanje barikada, preneli su prištinski mediji.
Pozivajući se na izvore iz te misije, portal gazetablic.com preneo je da pripadnici Kfor "samo čekaju signal" da pokrenu vozila i uklone barikade koje su Srbi sa severa Kosova i Metohije postavili na lokalnim putevima.
Blokada puteva traje od subote, kada je na prelazu Jarinje uhapšen bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić kog Priština sumnjiči za napad na prostorije opštinskih izbornih komisija u četiri opštine na severu Kosova i Metohije.



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR