Glas Javnosti

ČETIRI KLJUČNA DATUMA MOGU DA ODLOŽE DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE. Izbori u Srbiji, EU i SAD ključni za ishod

Politika
Autor: Glas javnosti

Dijalog Beograda i Prištine je na stend-baju, a četiri ključna datuma u narednom periodu mogu taj proces da stave u drugi plan.

"Naredna godina je ona u kojoj će dijalog propasti, budući da je Srbija raspisala vanredne izbore, u izbornu godinu ulazi EU i SAD, a mandat specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka se bliži kraju. U međuvremenu, u međunarodnoj areni se dešavaju ogromne promene koje po važnosti zasenjuju Balkan", ocenio je Timoti Les, profesor Centra za geopolitiku pri univerzitetu Kembridž.

Četiri stvari, direktno ili indirektno, sasvim sigurno će uticati na dijalog Beograda i Prištine.

Izbori u Srbiji - 17. decembar 2023.

Vanredni izbori u Srbiji biće održani 17. decembra, i to na tri nivoa: za parlament, pokrajinu i u 65 gladova i opština uključujući i Beograd. Kampanja je počela 1. novembra, što je automatski smanjilo šanse za bilo kakve razgovore u Briselu, i ne treba ih očekivati sve dok se ne zatvore birališta, pa čak i dok se ne formirana nova vlada.

Zakonski rok za njeno formiranje je 90 dana od konstituisanja parlamenta, koji pak mora da bude formiran najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.


Fotografije: Jutjub

Sadašnji saziv formiran je u "minut do 12", imajući u vidu da su izbori održani u aprilu 2022. godine a ministri položili zakletvu tek šest meseci kasnije, 26. 10. 2022. godine. Zakonski rok za novi kabinet u Nemanjinoj 11 bio je 2. novembar. Na Vladu pre nje čekalo se 129 dana.

Ako se slična situacija ponovi, formiranje Vlade bi moglo da značajno da odloži i razgovore u Briselu.

Lajčakov mandat - april 2024. godine

Dijalog u Briselu vodi specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak a mandat mu traje do aprila 2024. godine. Lajčak vodi dijalog već pune tri godine, a već se spekuliše da bi nakon toga mogao da se vrati u rodnu Slovačku kao šef diplomatije.

Ukoliko se to zaista i desi, jasno je da neće uticati blagotvorno na dinamiku dijaloga. Novom specijalnom predstavniku, ukoliko bude imenovan, trebaće vremena da se upozna sa svim dešavanjima u dijalogu i valjano spremi za nove runde razgovora.


Fotografije: Jutjub

Izbori u EU - jun 2024. godine


Dijalog Beograda i Prištine odvija pod palicom EU, koju od 6. do 9. juna naredne godine očekuju izbori. Tokom četvorodnevnog izbornog procesa, građani u svim državama EU će odabrati ko će biti njihovi predstavnici u Evropskom parlamentu koji broji 705 poslanika.

Imenovaće se i novi lideri evropskih institucija, poput predsednika i članova Evropske komisije, predsednika Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, kao i ko će biti novi visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, što je sada funkcija koju obavlja Đuzep Borelj, redovni učesnik briselskih pregovora. Svi oni će imati petogodišnji mandat.


Fotografije: Jutjub

Strahinja Subotić, programski menadžer Centra za evropske politike, za "Blic" kaže da bi već u januaru mogla da počne kampanja.

“Na primer, prošli put parlament se raspustio u aprilu, a izbori su održani mesec dana kasnije. Očekujem da će formalne TV debate, na tu temu, započeti dva meseca pre početka”, kaže Subotić.

Sve to znači da bi od januara pa do kraja juna kapacitet EU da se bavi dijalogom bio smanjen.

Izbori u SAD - novembar 2024.

Predsednički i izbori za Senat u Americi biće održani 5. novembra 2024. godine, što je važno jer su SAD zakulisni, ali veoma važan partner EU i u razgovorima u Briselu. Specijalni izaslanik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar često je uključen u pripreme za razgovore Vučića i Kurtija i neretko sa Lajčakom dolazi u tu svrhu u region.

Fotografije: Jutjub

Početak kampanje bi, kako ocenjuje Dimitrije Milić iz Novog trećeg puta, mogli očekivati već od marta ili aprila.

“Tačnije, kada se finalizuju unutarpartijski izbori i kada prođe najbitniji udeo država, što prvenstveno važi kod republikanaca. Oni su u formalnom smislu gotovi do 11. juna, ali ako Tramp do aprila pobedi u ključnim državama ostale republikance, može već da počne da vodi kampanju tada bez opterećenja”, kaže Milić.

Posledično, to znači da bi od marta pa do kraja novembra tema Kosova naći van fokusa američke administracije.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR