Glas Javnosti

CeSID: Izbori u junu ako dozvoli epidemiološka situacija

Politika
Autor: Глас јавности

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar izjavio je danas da bi redovni izbori mogli da se održe u junu, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija.

Klačar je objasnio da u rešenju Republičke izborne komisije stoji da izbori nisu odloženi, već prekinuti, što znači da vreme koje je ostalo za kampanju treba da se "potroši" onog momenta kada se ukine vanredno stanje.
 
"Budući da je vanredno stanje uvedeno 16. marta, a da su izbori zakazani za 26. april, kampanja treba da traje koliko je ostalo između dva datuma, a to znači 39 dana kampanje i dva dana predizborne tišine", istakao je Klačar.
 
U tom pogledu, ističe Klačar, situacija je čista, ali je uslov dobra epidemiološka situacija.
 
Podseća da i kampanja i dan za glasanje podrazumeva boravak više ljudi na jednom mestu.
 
"Kako sada stvari stoje, vrlo je teško očekivati da će vanredno stanje biti ukinuto pre sredine maja, što znači da možemo da govorimo u najboljem slučaju o izborima koji će biti u junu", naveo je Klačar.
 
On dodaje da se ipak ne bi bavio licitacijom oko mogućih termina, iako se u javnosti spominje 28. jun kao dan održavanja izbora.
 
Klačar takođe veruje i da kampanja neće biti onakva kakvu smo navikli u Srbiji.
 
"Akteri će morati da stave naglasak na ono što je njihova izborna ponuda i te aktivnosti će morati da budu više usmerene ka medijima, manje ka terenskim aktivnostima. Moraće da budu inovativni u komunikaciji sa biračima", istakao je on.
 
Prema njegovim rečima, ključna stvar je sprovođenje izbornog procesa, za šta je takođe potrebna dobra epidemiološka situacija, imajući u vidu da, na primer, na biračkim mestima može boraviti i do 30 ljudi.
 
Klačar smatra i da bi građani trebalo da "priželjkuju" scenario što bržih izbora, jer će to značiti da ćemo pre živeti u nekoj normalnosti, ali se čini da te stvari ne idu tako lako, ni tako brzo kao što smo se nadali.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR