Glas Javnosti

ČEKA SE RASPLET IZBORA U NIŠU: Ovo su zakonski rokovi

Politika
Autor: Glas javnosti

Medijanu čeka opoziciono preuzimanje ovog leta, Niš čeka pravni rasplet.

Opštinska izborna komisija saopštila je preliminarne rezultate izbora za odbornike Skupštine Medijane, nakon čega kandidati imaju zakonski rok da u 72 sata podnesu prigovore. Kada OIK usvoji i zvanične rezultate, uslediće rok od 30 dana za konstituisanje Skupštine.

Prema prvim rezultatima, nakon što su u ponovljeni izbori na dva biračka mesta u Osnovnoj školi “Ćele-kula” i Vatrogasnom domu, OIK je saopštio da tri opozicione liste imaju 16 mandata, dok je još uvek vladajuća SNS osvojila 11 mandata za odbornike u Medijani.

Za 72 sata biće zakazana sednica Izborne komisije i ukoliko nema prigovora proglasiće zvanične rezultate, a ukoliko ih bude bilo postupaće po prigovorima.Od objavljivanja konačnih rezultata, rok za konstituisanje Skupštine je 30 dana - kažu iz niške opozicije.

Prema prvim rezultatima OIK-a, Grupa građana "Dr Dragan Milić" imati 8 mandata, lista "Biramo Niš - Biramo Medijanu" 6, a lista "Ujedinjeni - nada za Niš" 2 mandata, dok je SNS osvojio 11 mandata.

Iz opozicije ističu i to da još uvek nisu imali sastanke kako bi rešili kadrovska pitanja i odlučili ko će biti novi predsednik Opštine Medijana, ali tvrde da je trenutno najvažnije da se usvoje zvanični rezultati i potvrdi da će opozicija formirati Skupštinu.

Kada je reč o gradskim izborima, Viši sud u Nišu usvojio je sve žalbe opozicije i vratio ih Gradskoj izbornoj komisiji da o njima ponovo odlučuje kao po prigovorima.

Kako za svaki prigovor Gradska izborna komisija ima 10 dana da donese novu odluku. Kako je Viši sud prvu žalbu usvojio 13. juna, do 23. juna će GIK morati da donese nova rešenja, a do 25. juna i odluke za sve ostale žalbe, s obzirom na to da je poslednja žalba usvojena u subotu, 15. juna.

Podsetimo, iz opozicije su ranije rekli da ukoliko GIK ponovo odbije ili odbaci sve njihove prigovore kao prvog puta, ponovo će uložiti žalbu Višem sudu u Nišu, a potom i zatražiti meritorno rešenje, odnosno da zvaničnu odluku donese sud.

Glas javnosti/Južne vesti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR