Glas Javnosti

ČAČANSKA VLAST PODELILA NOVAC PODOBNIM MEDIJIMA: Iz džepova građana 20 miliona dinara za one koji su lojalni lokalnim političarima

Politika
Autor: Glas javnosti

Grad Čačak dodelio je 20 miliona dinara medijima za projektno sufinansiranje, namenjenih za ovu godinu i to pred sam njen kraj, što ne i bilo ništa neobično da čačanski vlastodršci novac nisu podelili smo onim "podobnim".

Najviše para dobili su  mediji koji isključivo propagiraju vladajuću partiju – SNS.

Skoro šest miliona dinara ukupno su dobile televizija Galaksija 32 i televizija Radoice Milosavljevića – Telemark. Dva miliona dinara dobili su mediji povezani sa Gvozdenom Nikolićem, a više od 700 hiljada izdvojeno je i za medije Marka Aćimovića i Zorana Majdaka, koji su takođe bliski vladajućoj stranci.

Ko je dobio najviše

Firma „Televizija Telemark” u čijem vlasništvu se nalazi istoimena televizija i portal regionalnevesti.net, ove godine od poreskih obveznika u Čačku dobila je 3,6 miliona dinara. Krajnji vlasnik te firme je medijski mogul iz Kruševca, Radoica Milosavljević. Jedna od televizija ovog medijskog vlasnika je i TV Pančevo koja ima udeo u firmi "Tačno" koja je nedavno kupila Novinsku agenciju Tanjug.

Milosavljević inače poseduje 11 lokalnih medija, koji već nekoliko godina dobijaju milione na konkursima za projektno sufinansiranje. Nekada je bio visoki funkcioner SPS-a, a mediji su pisali i o njegovoj povezanosti sa SNS-om.

Druga čačanska televizija Galaksija 32 već je tradicionalno među najnagrađenijima, a ovaj put je Čačak iskeširao 2,7 miliona.

Burazerska podela

Pored tog novca, još milion dinara dobile su produkcije koje će svoje projekte emitovati na Galaksiji 32. Među vlasnicima tih produkcija, nalaze se vlasnik, ali i zaposleni ove televizije.

Recimo, „Agencija za proizvodnju audio-vizuelnih proizvoda „AVN + production” Čačak je za projekat „Čačanske planinarske staze” dobila 300 hiljada dinara. Vlasnik ove produkcije je Nenad Nikolić, ujedno v.d. direktor i urednik Galaksije 32.

Ista suma za dokumentarac o jednoj od najstarijih osnovnih škola u Čačku, dodeljena je Agenciji „Zvuci galaksije”.

Glavni i odgovorni urednik portala Ozonpress.net, Stojan Marković rekao je  da konkurs za projektno sufinansiranje pokazuje „produžetak jedne prakse sufinansiranja, ne medijskih projekata koji su od javnog interesa, nego finansiranja medija koji su po svom programskom sadržaju podrobni lokalnoj vlasti”.

Kako i po kojim kriterijumima su su gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorivićem igrajući se Deda Mraza pred Novu godinu određivale kome će koliko novca dati iz budžeta grada Čačaka nigde nije objašnjeno.

Foto:Milun Todorivić/YoutubeGrad Čačak je ukupno milion dinara dodelio i regionalnoj novinskoj agenciji Rina i firmi „4N studio”, čiji su vlasnii sinovi Gvozdena Nikolića,  vlasnika i "Glasa zapadne Srbije" koji zbog kršenja novinarskog kodeksa ovaj put nije ispunio kriterijum da on direktno kao medij blizak čačanskim naprednjacima dobje donaciju gardskih vlasti.

Televizija GM plus iz Gornjeg Milanovca je za projekat „Žensko preduzetništvo u moravičkom okrugu” dobila 400 hiljada dinara. Jedan od njenih vlasnika je Marko Aćimović, inače i vlasnik firme „Info 24 media”. Firma je osnovana prošle godine, a od Čačka je za ovu godinu dobila 150 hiljada dinara.

Glas javnosti je pokušao da dođe do izjave nekog od čelnika gradske vlasti u Čačaku, ali niko nije odgovarao na naše pozive.

Iz budžeta plaćaju i unutarstranačke svađe

Bivši gradonačelnik Čačka, koji je sada odbornik u opštini Čačak, Velimir Ilić kaže da je "ovo nečuveno".

-U Čačku imate četiri televizije od kojih svaka ima po jednog vlasnika funkcionrea SNS i oni taj novac dele između sebe. Ni jedna opoziciona stranka , niti predstavnik opozicije ne može da gostuje na čačanskim medijima. Čak ni da zakupite termin. To je nemoguće. Gvozden Nikolić ima pet medijskih kuća i ako ne može on, pare mu dobiju sinovi. Zanimljivo je da je za medije u  Čačku ove godine odvojeno novca koliko i za pomoć poljoprivrednicima čačanskog kraja - navodi Ilić.

Foto:WikipediaOn je dodao da su budžetom opredeljena sredstva da se "plati unutarstranačka svađa".

-Njihovog funkcionera su smenili sa funkcije jer se s nima nije slagao, posao im nepodoban. Smenili ga sa mesta direktora jednog javnog preduzeća, on ih tižio i dobio ih na sudu. Sada iz budžeta opštia treba da muplati odštetu, koja iznosi 14 miliona dinara - kaže Ilić za naš portal.

(Glas javnosti)

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR