Glas Javnosti

Бурна расправа у Скупштини РС: Нема укидања "белог хлеба"!

Politika
Autor: novosti.rs/foto:Wikipedija

Посланици владајуће коалиције и опозиције жестоко су у уторак расправљали у НС РС око укидања "белог хлеба", односно права функционерима да по престанку мандата шест месеци добијају плату и да се то право може продужити до шест месеци уколико у том времену стичу право на пензију. Укидање те привилегије предложио је Милан Петковић, потпредседник НС РС кроз Нацрт закона о измени Закона о радним односима у државним органима.

Пре него што је почела расправа, Влада РС је Одбору за законодавство НС РС доставила негативно мишљење на Петковићев предлог, образлажући да, између осталог, задире у више закона који регулишу ту материју. Опозициони посланици су у расправи одмах дали до знања да подржавају укидање "белог хлеба".

С друге стране, шеф Клуба посланика СНСД Игор Жунић рекао је да та партија неће подржати овај предлог.

- СНСД неће подржати овај закон. Не зато што не желимо да направимо уштеде, него зато што мера мора бити систематска, у пакету, и мора обухватити неколико закона који ће регулисати ту област - рекао је Жунић.

Жунић је додао да је поменути закон више пута био у Скупштини, али најчешће као прича популизма појединаца.

- "Бели хлеб" је потребан због људи у локалним заједницама да би имали примање док не пронађу посао након што оду са функције. Од људи који су користили "бели хлеб" најмање 70 одсто није користило ово право шест месеци јер су успели да нађу нови посао - истакао је Жунић.

Посланик СДС Недељко Гламочак сматра да се "бели хлеб" у пракси злоупотребљава, јер у парламенту РС готово да нема народног посланика који нема два примања из буџета Српске. Он је предложио да Влада РС донесе закон о личним примањима, према којем је могуће само једо примање из буџета.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR