Glas Javnosti

BURAZERSKA DINASTIJA! Familija ministarke Zorane Mihajlović na kazanu “Rio Tinta”! Evo i kako

Politika
Autor: Glas javnosti

Kako stvari stoje, izgleda da bliski rođaci potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović imaju itekako koristi od kompanija koje vrše geološka istraživanja i planiraju rudnike u Srbiji. To su “Glasu javnosti” potrvdili i neki od meštana doline Jadra sa kojima smo razgovarali.

Miroslav Mijatović, predsednik Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT) iz Loznice, kaže za “Glas javnosti” da su PAKT i udruženja “Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini” i “Ne damo Jadar” zahtevali da ministarka Mihajlović hitno podnese ostavku na mesto potpredsednice Vlade i resorne ministarke, zbog očiglednog narušavanja integriteta funkcija koje obavlja.

- Kompanija "Euro litijum Balkan", koja poseduje dozvolu za istraživanje litijuma na teritoriji Valjeva, angažovala je preduzeće "Zajača ing“ čiji je vlasnik Milutin Bojić, ujak ministarke Mihajlović. Time je ozbiljno narušen integritet funkcija koje obavlja ministarka, jer je upravo njeno ministarstvo izdalo kompaniji "Euro litijum" rešenje o odobrenju istraživačkih radova. Javnost se s pravom pita da li je potom kompanija "Euro litijum" vratila na ovaj način uslugu ministarki rudarstva - poručili su iz pomenutih udruženja.

Na sajtu Agencije za privredne registre navodi se da je pomenuto preduzeće registrovano pod imenom Društvo za rudarske i građevinske radove "Zajača ing" d.o.o. Loznica. Osnovano je 2001. godine. Sedište društva je u Loznici, a zakonski zastupnik je Milutin Bojić, direktor.

Da je preduzeće "Zajača ing" angažovano na radovima na području Valjeva, svedoči i fotografija građevinske table kod bušotine, koju su građani zabeležili na licu mesta, ističe Mijatović.

Postoje i brojna svedočenja meštana doline Jadra da je ista firma ministarkinog ujaka izvodila istražna bušenja i za kompaniju Rio Tinto, ali se niko svojevremeno nije setio da zabeleži ove događaje, pa konkretnih dokaza osim svedočenja meštana nema, dodaje predsednik PAKT-a. 

Kako navode naši sagovornici, stanovnicima lozničkog kraja je poznato da rođak ministarke rudarstva i energetike, Mihajlović, ima notarsku kancelariju u Loznici, u kojoj se overava većina ugovora o prodaji imanja meštana kompaniji "Rio Tinto", odnosno njenoj ćerki kompaniji "Rio Sava". Inače, u adresaru javnih beležnika na sajtu MInistarstva pravde piše da u Loznici postoji kancelarija koju drži javni beležnik Milenko Mihailović.

Ako se sve ovo ima u vidu, postavlja se pitanje da li je ministarka Mihajlović u sukobu interesa? Možda je vreme da se nadležne institucije pozabave ovim pitanjima i uzmu u razmatranje upozorenja meštana i njihovih udruženja.

BONUS VIDEO: Milan Kalinić pao na FAJTERU: Ja sam dr*adžija

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Somersbi u 02.01.2022 04:20:03 h
     0 

Ne postavlja se pitanje da li je u sukobu interesa - jeste, kao i Brnabićka, kao i Tepavčević Kisić. Posebno je intersantan bosanski lobi - Mihajlović, Tepavčević Kisić, Kuburović, Nenad Popović.

od Somersbi u 02.01.2022 04:20:03 h
     0 

Ne postavlja se pitanje da li je u sukobu interesa - jeste, kao i Brnabićka, kao i Tepavčević Kisić. Posebno je intersantan bosanski lobi - Mihajlović, Tepavčević Kisić, Kuburović, Nenad Popović.