Glas Javnosti

BUDUĆI AMERIČKI AMBASADOR U PRIŠTINI NE MOŽE DA NAHVALI KOSOVO! Čast mi je što sam pomogao da uspostave svoju zemlju

Politika
Autor: Glas javnosti

Komitet za spoljne poslove Senata Sjedinjenih Država saslušao je kandidate za američke ambasadore u Andori, Austriji, Bosni i Hercegovini te Kosovu koje je ranije imenovao predsednik SAD Džozef Bajden, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ukoliko se potvrdi njegovo imenovanje za ambasadora na Kosovu, to će mu biti čast, rekao je u uvodnom izlaganju Džefri Hovenier.

"Sjedinjene Države odigrale su bitnu ulogu, zajedno s našim evropskim partnerima, u zaštiti ljudi Kosova i podržale ih u njihovim nastojanjima da uspostave multietničku, demokratsku zemlju. Imao sam sreću da učestvujem u tim naporima u različitim svojstvima, uključujući i kao član tima UN koji je vodio bivši finski predsednik Marti Ahtisari koji je razvio 'Ahtisarijev plan' i Kosovu otvorio put nezavisnosti".

Kako je naveo Hovenier, "narod Kosova nikada nije zaboravio američku ulogu i stalnu podršku u poslednje 22 godine".

"Kao rezultat toga, Kosovo je jedna od najviše proameričkih zemalja u svetu i blizak partner. Sledeći demokratske izbore u februaru, nova vlada je stupila na dužnost sa odlučujućim mandatom, i odnos SAD i Kosova ostaje pozitivan i produktivan", naveo je Hovenier.

Rekao je da će raditi "na podržavanju dijaloga uz posredovanje EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji bi, trebao biti usmeren na uzajamno priznavanje'".

"Normalizacija odnosa je ključna za regionalnu stabilnost i sigurnost i otvoriće put za integraciju obe zemlje u evroatlantske institucije. Ako budem postavljen za ambasadora, ohrabriću Kosovo da se angažuje konstruktivno, fleksibilno i hitno".

Zahvalio je Kosovu što je primilo evakuisane avganistanske državljane, te dodao da će sa kosovskim partnerima raditi na podsticanju ekonomskog rasta i poboljšanju okruženja koje pomaže u rešavanju visoke stope nezaposlenosti na Kosovu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR