Glas Javnosti

БРИТСИ И КАУБОЈИ РУШЕ ДОДИКА: Обезбедили 20 милиона евра за разне организације, медије и групе посредством којих се директно мешају у изборни процес у БиХ

Politika
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 29.09.2018.

Председник РС Милорад Додик о утицају САД и Британије. Мешају се преко разних организација, група и медија.

БРИТАНЦИ и Американци су обезбедили укупно 40 милиона КМ (око 20 милиона евра) за разне организације, медије и групе посредством којих се директно мешају у изборни процес у БиХ - указао је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

 
Он је рекао да је РС и раније на ово упозоравала, али да очигледно један део јавности то не жели да третира као нешто озбиљно. Додик је захвалио председнику Србије Александру Вучићу што је потенцирао ово питање и навео да и Српска располаже информацијама које је Вучић поменуо.

Председник Српске је истакао да је у БиХ дошло 40 Британаца, од којих је њих пет у Бањалуци, где се сваки дан баве дестабилизацијом, док се стара америчка администрација бави питањима избора. Додик је навео и да се из страних амбасада позивају људи који су на листама и са којима се наводно разговара демократски, а у суштини им сугеришу начин понашања.

- Имамо тачне податке када се разговарало и шта је речено - рекао је Додик у Бањалуци, након састанка са председницом Владе РС Жељком Цвијановић, као и са лидерима ДНС Марком Павићем и СП Петром Ђокићем.

Председник Српске је истакао да је "евидентна британска подршка српском члану Председништва БиХ Младену Иванићу":

- Као члан Председништва БиХ инсистираћу на укидању страног мешања, што Иванић није способан и неће, да се дијалог између странаца и институција власти на простору БиХ одвија у оквиру стандарда који су за све нормалне земље потребни. Треба их избацити из било каквог уплива и могућности да се баве макропитањима или микропитањима на нивоу БиХ - рекао је Додик.

ДОДИК се заложио за укидање институције високог представника, као и одлазак страних судија из Уставног суда БиХ:

- Тражићу од Председништва БиХ да одмах донесе такав став. Младен Иванић то никада није тражио и он је преседео свој мандат. Тражићу да се поштује Устав онакав какав је написан, а не како је искреирана нека ситуација вануставно у БиХ, и ставићу на прво место Републику Српску у свим одлукама.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 29.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR