Glas Javnosti

BRČKANJE NA GRBAČI NARODA: Bivši predsednik Srbije ima jedan 'neobičan hobi' koji mu SVI MI PLAĆAMO

Politika
Autor: Glas javnosti

Bivšim čelnim ljudima Srbije lako je napuste funciju, ali kako izgleda nikad nisu kadri da se lako odreknu privilegija koje im plaćaju građani.

Građani Srbije pored 4.000 evra, koliko mesečno plaćaju održavanje vile na Dedinju koju koristi bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, moraće da izdvoje bar još milion dinara da bi se on i njegova porodica kupali u čistoj vodi u bazenu.

Iznos na prvi pogled nije veliki, ali prohtevi nekadašnjeg predsedničkog para jesu, jer će im se svake nedelje kontrolisati mikrobiološka ispravnost kupališta i meriti koncentracija hlora dok će se jednom mesečno obavljati i fizičko-hemijska analiza, piše "Blic".

Tako piše u konkursu za "ispitivanje vode u bazenima" koji je raspisala Uprava za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO) 10. oktobra, a ponude i koštanje ove usluge trebalo bi da stignu ovih dana.

Sudeći po uslovima iz konkursne dokumentacije, Nikolići žele da isključe svaki rizik eventualne pojave bakterija koje bi mogle da im naruše uživanje prilikom kupanja u državnom otvorenom i zatvorenom bazenu, koje oni, zajedno sa vilom, nezakonito koriste. Ukoliko pak posumnjaju da to može da se desi i pored ovako čestih mikrobioloških i fizičko-hemijskih analiza, Uprava za zajedničke poslove je ostavila mogućnost da se po potrebi obavlja i vanredna kontrola bazenske vode. Sav taj luksuz neće se platiti iz džepa bivšeg predsednika već građana Srbije, a da pritom ne postoji zakonski osnov za korišćenje rezidencije. Njegov status penzionera i predsednika Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom mu to ne omogućava, pa je uredbom Vlade o korišćenju ove vile pokušano da se politička šteta anulira, pišu mediji.

Preterani zahtevi

Ispravnosti vode proveravaće se i u otvorenim bazenima u vilama "Bokeljka" i u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, koju odnedavno koristi premijerka Ana Brnabić, ali znatno ređe nego u rezidencijalnom objektu u Užičkoj 23 koji koriste Nikolići. Tamo će se jednom nedeljno kontrolisati mikrobiološka ispravnost kupališta, ali samo tokom letnjih meseci, odnosno juna, jula, avgusta i septembra, dok će se fizičko-hemijske analize vode obavljati samo četiri puta godišnje.

Foto:Youtube/Printscreen

- Ti zahtevi su u nekim segmentima preterani, pre svega u delu koji se odnosi na nedeljnu kontrolu mikrobiološke ispravnosti vode jer je reč o kupalištu koje koristi mali broj osoba. Poređenja radi, to je podjednako često kao u javnim bazenima u Beogradu, gde nedeljno ima i nekoliko hiljada kupača. Ako se to zna, onda je malo neumesno da na teret građana idu troškovi ovako detaljne kontrole bazenske vode - navode stručnjaci.

Ova nabavka je specifična u mnogim segmentima, uključujući i one bezbednosne i da se realizuje po članu 27. Zakona o javnim nabavkama.

- Tim članom je definisano da se Zakon o javnim nabavkama ne primenjuje u slučajevima nabavke dobara, usluga i sprovođenje konkursa za dizajn, procenjene vrednosti manje od 1.000.000 dinara i nabavku radova čija je procenjena vrednost manja od 3.000.000 dinara. Drugim rečima, u pregovaračkom postupku se može dobiti posao, a realna cena bi trebalo da bude oko milion dinara, ali moguće je da bude i više ako ima vanrednih kontrola. Posao mogu da dobiju firme koje imaju licencu i svoju laboratoriju, ali i prođu posebne bezbednosne provere MUP-a. Ponuđač koji posao dobije potpisuje i klauzulu o poverljivosti podataka, koja podrazumeva da ne sme da iznosi informacije koje se tiču objekata ali i osoba koje u njima borave - kaže izvor. 

I pored insistiranja medija, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa nije se još oglasila.

(Glas javosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR