Glas Javnosti

BRANKO RUŽIĆ: "Dobrobit deteta nije pitanje jedne institucije, već čitavog društva"

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da je, kao i svi građani Srbije, zapanjen slučajem devojčice koju je u Mirjevu zlostavljao otac, a ima osam godina i ne ide u školu.

"Ovaj slučaj je po ko zna koji put pokazao da dobrobit deteta nije pitanje jedne institucije, već čitavog društva", rekao je Ružić na pitanje novinara da li je resorno ministartsvo imalo informaciju o zlostavljanu devojčice koja ne pohađa školu i ko je odgovoran za taj propust.


"Čija je odgovornost? Odgovornost je svih nas. Ako gledamo striktno po Zakonu o osnovama obrazovanja i vaspitanja, roditelj je odgovoran i ima obavezu da upiše dete u obavezan pripremni predškolski program za redovno pohađanje nastave. Jedinica lokalne samouprave vodi računa o tome i obaveštava predškolsku ustanovu ili osnovnu školu o evidenciji dece koja su stasala za pohađanje tog nivoa obrazovanja", objasnio je Ružić.

Naglasio je da je važno da će Centar za socijalni rad koji je preuzeo slučaj sagledati dalju sudbinu devojčice, a da će roditelj koji je dozvolio zanemarivanje deteta biti procesuiran.

Ružić je podvukao da je Radna grupa o bobni protiv vršnjačkog nasilja imala sastanak i da je predloženo formiranje organa koji će se baviti intersektorskom saradnjom.


"Imali smo danas taj sastanak, pravilnik ćemo usvojiti u roku od 10 dana i mislim da je to najvažnije, da imate Ministartsvo prosvete, osnovne i srednje škole, MUP, tužilaštvo, centre za socijalni rad koji međusobno sarađuju. Svi mi i sada radimo na tome, ali je evidentno da je ovde sistem zakazao", rekao je Ružić.

Glas javnosti/Tanjug

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR