Glas Javnosti

Boris Tadić: Da je, daj bože, Zoran Đinđić ostao živ, on bi bio poražen na sledećim parlamentarnim izborima

Politika
Autor: Glas javnosti

Bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da bi Zoran Đinđić da nije ubijen izgubio sledeže parlamentarne izbore.

Govoreći o 5. oktobru 2000. i izneverenim očekivanjima svih onih koji su bili pritivnici režima Slobodana Miloševića kaže da je sam lično bio u velikom problemu, jer je bio optužen za rušenje odbrambenog sistema Srbije, zbog štrajka u Kolubari zajedno sa rudarima i Čovićem.

-Bila nam je zaprećena kazna od 10 do 20 godina zatvora. Bio sam u ilegali tih nekoliko dana. Izašao sam 5. oktobra iz ilegale, jer sam instiktivno osećao da je to taj dan. Na žalost, moje kolege iz DOS-a su prekinule komunikaciju sa mnom, pa nije bilo baš mnogo solidarnosti tih dana. Došao sam pred binu i javio sam se da sam tu. Mislim da je gore bio Ljuba Tadić, kao voditelj čitavog tog procesa i trebalo je sledeći da govori. I tog trenutka je krenuo napad na Skupštinu. Nagutao sam se suzavca, jedva sam preživeo par puta.Onda smo imali te teške noći uspostavljanja novog sistema, preuzimanja dominacije nad medijskim sektorom. Moje zaduženje je bilo da uđem u Treći kanal, Klinički centar Srbije, Politiku. Ja sam to uradio i na jedan miran način rekao da bi bilo dobro da se poštuje izborna volja građana, a ne da i medijski sektor i razne bitne institucije rade protiv nje, rekao je Tadić između ostalog u intervuu za Nova.rs

On je takođe naveo da u DOS-u nije bilo većine za 6 .oktobar.

-Protiv radikalnih reformi bio je i Vojislav Koštunica, koji je odneo važnu pobedu protiv Slobodana Miloševića. Niko od ekskluzivnih zastupnika evropske ideje modernizacije Srbije nije mogao da dobije većinu, nije mogao da dobije milione glasova, a bez toga nije mogla da se desi bilo kakva politička promena. Da je, daj bože, Zoran Đinđić ostao živ, on bi bio poražen na sledećim parlamentarnim izborima i toga moramo da budemo svesni.

Tadić se osvrnuo na poslednje podele unutar Demokratske stranke buduži da je deo članstva izglasao Branislava Lečića za predsednika sa čime se aktuelni čelnik te stranke Zoran Lutovac nikako ne slaže.

-Ne znam da li je moguć kompromis u DS-u. Razgovarao sam i sa jednima i drugima, neistine su mi govorili i jedni i drugi. Ja sam srcem pripadao toj organizaciji, čak i kad sam je napustio, verujući da joj time omogućavam da pronađe sebe, jer se počela izvinjavati za politiku koju sam ja zastupao dok smo nosili pobede. DS je bila uvek stranka različitih mišljenja, a ovo što sada vidimo, ove izgone iz stranke zbog različitih političkih mišljenja, je van pameti. Ovo optužbe koje idu jedni prema drugima, one su dodatno van pameti i samo koriste Vučiću. Nadam se da je to moguće. Tu sam da pomognem, a ne vodim.

(Glas javnosti/Nova)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR