Glas Javnosti

Borelj sutra na ministarskom sastanku o razgovorima s Vučićem i Kurtijem

Politika
Autor: Glas javnosti

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj sutra će, na Savetu za spoljne poslove EU, izvestiti šefove evropskih diplomatija o razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, koje je imao na marginama Pariskog mirovnog foruma.

Žozep Borelj je rekao posle susreta s Vučićem i Aljbinom Kurtijem da je cilj sastanka u Parizu bio da se odgovori na kritične izazoveu odnosima između Beograda i Prištine, a razgovori su se, kako je naveo, "fokusirali na pomoć stranama da pronađu hitno potrebna rešenja za trenutnu krizu i održavanje mira i stabilnosti na terenu".

Sastancima je prisustvovao i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Ministarska debata sutra će biti fokusirana pre svega na odnose Beograda i Prištine i biće neformalna. To znači da sutra neće biti objavljeni zaključci sa diskusije.

Visoki predstavnik Borelj će preneti suštinu tih razgovora na konferenciji za medije.

Borelj i šefovi EU diplomatija će sutra u Briselu tražiti način da ubede Beograd i Prištinu da poštuju preuzete obaveze u okviru dijaloga.

Kako je Borelj rekao posle susreta u Parizu "kosovski Srbi bi trebalo odmah da se vrate u kosovske institucije i da nastave sa svojim dužnostima".

"Priština bi trebalo da uskladi svoje postupke o registarskim tablicama sa ranijim sporazumima i da, bez daljeg odlaganja, pokrene pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština", poručio je Borelj.

Očekuje se da će Borelj i sutra ponoviti svoju poruku iz Pariza, upućenu Beogradu i Prištini da "moraju da se konstruktivno angažuju i pokažu spremnost za kompromis i poštovanje svojih obaveza" i da je važno suzdržavanje od bilo kakvih jednostranih akcija i zapaljive retorike.

Stav EU, kao što je to više puta bilo podvučeno u Briselu, je da je od velikog značaja, u aktuelnom geopolitičkom okruženju, da se preko pregovora krene ka normalizacija odnosa između dve strane, što je ključni faktor za njihovo napredovanje na evropskom putu.

Kako je rekao portparol Borelja, Peter Stano, eskalacija situacije između Beograda i Prištine dovodi u opasnost "godine rada i rezultata i to može da ima posledice" ne samo na Beograd i Prištinu već i za region.

Ministri i o Zapadnom Balkanu 

U toku ministarskog sastanka razgovaraće se i o drugim problemima zemalja regiona.

Visoki evropski zvaničnik je izjavio da će se razgovarati o ozbiljnim ustavnim problemima u Crnoj Gori kao i o Bosni i Hercegovini i tome kako da zemlja napreduje na evropskom putu, posebno posle preporuke Evropske komisije da Sarajevo dobije status kandidata.

Zvaničnik smatra da situacija na Balkanu nije laka i da je puna izazova te da se EU kao nikad dosada posvetila Zapadnom Balkanu.

Sutrašnji ministarski sastanak takođe je priprema i za samit EU-Zapadni Balkan zakazan za 6. decembar u Tirani.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR