Glas Javnosti

Борел: ЕУ ће помоћи Србији

Politika
Autor: Данас

Председник РС рекао да рачунамо на помоћ у борби против болести, али и отклањању економских последица

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са високим представником Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борелом, пре свега о мерама које се предузимају са циљем сузбијања ширења корона вируса и заразне болести COVID-19.
Двојица саговорника сагласили су се да су у ту сврху неопходне сарадња и координација мера између Западног Балкана и Европске уније.
Председник Вучић је високом представнику Борелу рекао да рачунамо на помоћ ЕУ у борби против болести, као и у отклањању њених економских последица.
С тим у вези, у разговору су доминирале две кључне теме. Прва је како економски помоћи Србији после кризе са корона вирусом, те је председник Вучић рекао да се надамо да имамо исти третман као земље чланице и приступ различитим фондовима ЕУ, који би помогли опоравку српске привреде.
Друга тема се односила на набавку медицинске опреме и материјала за борбу против COVID-19.
Председник Вучић је поздравио одлуку Европске комисије да формира хитне залихе медицинске опреме и материјала у вредности од 50 милиона евра, које ће, кроз механизам цивилне заштите, бити доступне и Србији.
Високи представник Борел је рекао да Европска унија чини све да помогне Србији, посебно у набавци медицинске опреме.
Он је обавестио српског председника да европске институције припремају могућност да и земље у процесу приступних преговора са ЕУ имају приступ средствима из ЕУ фонда солидарности, која су сада на располагању и у случају кризних ситуација у области јавног здравља, а не само природних непогода, као што је био случај раније.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR