Glas Javnosti

Bolton o pregovorima Beograda i Prištine: Ideja o korekciji granica nije moja

Politika
Autor: Glas javnosti

Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja

Bolton je na posredan način priznao da je bio upoznat sa tom idejom.

Džon Bolton je rekao da su postojale indikacije da su predstavnici Beograda i Prištine još 2018. godine hteli da reše pitanja jer su videli da ne mogu da ostvare stvarni nezavisni ekonomski razvoj i stabilnost dok se odnosi ne normalizuju.

- Bilo je to vrlo kontroverzno unutar tih država, ali se meni učinilo da je to vredno napora. Jedna od stvari o kojima su razgovarali bila je mogućnost razmene teritorija - rekao je Bolton.

Bolton je rekao da je ovakva ideja dočekana sa gnušanjem od strane Nemačke, Zapadne Evrope, ali i u pojedinim delovima Balkana.

- Moja ideja nije razmena teritorija, ali lideri Kosova i Srbije su to tražili. Mislio sam da se moraju preduzeti određeni koraci na Balkanu i u Istočnoj Evropi. Prvo, da se smanji ruska uključenost. Na Balkanu sam rekao da opasnost ostaje sa nerešenim sporovima, to je plodno tlo za nekoga ko može da stvori sukobe - istakao je Bolton.

Inače, američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel je prošlog meseca rekao da je imao problem sa Džonom Boltonom kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine i da je ideja o razmeni teritorija potekla od njega.

Izvor: Telegraf

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR